Izzó acéleső Szomódon

2021.06.09. 07:52

A II. világháború óta nem látott haderőfejlesztés folyik

Áder János köztársasági elnök tegnap a szomódi lőtéren közvetlen tapasztalatot szerezhetett arról, hogy hol tart a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program. A Magyar Honvédség főparancsnoka a látványos, éleslövészettel egybekötött gyakorlaton úgy fogalmazott: a magyar honvédek már most képesek és a jövőben még inkább képesek lesznek az ország és az itt élők biztonságát szavatolni.

A Tatán keresztül a 10-es út irányába előretörő ellenséges egységet semmisítettek meg a tatai dandár katonái – legalábbis ez volt annak a hadijátéknak a forgatókönyve, amelyet tegnap tekintett meg Áder János köztársasági elnök Szomódon.

A Magyar Honvédség főparancsnoki tisztjét betöltő államfő stílszerűen egy új, H145M honvédségi helikopterrel érkezett a MH 25. Klapka György Lövészdandár lőterére, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és a tatai alakulat parancsnoka, Lőrincz Gábor dandártábornok katonai tiszteletadással fogadta.

Csapás-ellencsapás

A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeit bemutató program a már említett hadijátékkal kezdődött – írja a Magyar Nemzet. Az ellenséget először egy Leopard 2-es harckocsikkal megerősített egység felderítette, illetve nehézgéppuskákkal és harckocsiágyúkkal viszonozta a tüzet, majd visszavonult. A felderítési adatok gyors kiértékelése után megindult a tatai dandár katonáinak ellenlökése. A tüzérosztály álcázott ütege 152 milliméteres tarackágyúkkal tűzcsapást mért a domboldalon lévő ellenségre, majd a Leopard tankok törtek előre, és közben 120 milliméteres harckocsiágyúkkal mozgó célpontokat küzdöttek le. A tankokat kísérő Btr–80A páncélozott szállító harcjárművek 30 milliméteres gépágyúval zúdítottak tüzet az ellenségre. Az akciót a már a felderítésben is részt vevő Gidrán többcélú moduláris harcjárművek is támogatták. Miközben a páncélos erők közvetlen harcérintkezésbe kerültek az ellenséggel, a háttérből a páncéltörőegység gyalogosai az új Carl Gustaf hordozható, hátrasiklás nélküli lövegekkel hétszáz méterre lévő célpontra tüzeltek.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A szomódi völgyet nyomjelző lövedékek fénye, torkolattüzek és a gránátok robbanás által felvert por és füst töltötte meg. A mintegy negyedórás hadijáték az ellenséges erők felmorzsolásával ért véget, a honvédség páncélosai visszatértek a kiindulási pontjukra.

A gyakorlatot követően a tatai katonák bemutatták az államfőnek az új, magyar összeszerelésű kézifegyvereket. A lövészeten a kiskunhalasi Arzenál üzemben készülő CZ pisztollyal, Scorpion Evo géppisztollyal, Bren 2-es gépkarabéllyal végeztek lőgyakorlatot. A mesterlövészfegyverek közül használatban volt látható az amerikai M110-es fegyver, valamint a magyar Gepárd puska, amelynek nagy űrméretű lövedékével 900 méterre lévő célt talált el a lövész.

Jelen és jövő

A statikus soron a Magyar Honvédség főparancsnoka megtekintette a már rendszerben lévő harcjárműveket, fegyvereket, felderítőeszközöket.

A felsorakoztatott eszközök között volt kiállítva annak a 12 darab Leopard 2A4HU típusú harckocsi egyike is, amely a később érkező 44 darab Leopard 2A7HU harckocsi, valamint az öt darab Wisent 2HU műszaki mentő és három Leguan 2HU hídvető harcjárművekre való kiképzést, a harceljárások és a műszaki kiszolgálás elsajátítását segíti. Ott volt a sorban egy elődtípus is, a Leopard 1 alvázára épített műszaki mentő jármű, a daruval, csörlővel felszerelt páncéloson a német gyártó magyarországi leányvállalatának, a KMW Hungarynak a felirata volt látható. A szovjet technikához képest eltérő szemlélettel tervezett német páncélosok üzemeltetését egy gyári csapat is segíti Tatán.

A Leopard 2-es nagymacskákon kívül bemutatták a jövőben magyar–német–török együttműködésben, Kaposváron készülő Gidrán 4×4 páncélozott többcélú moduláris harcjárművet is.

Az akna védett, V alakú haspáncéllal, ajtókkal szerelt terepjáró jármű közvetlenül akár tíz kilogramm, közvetve ötven kilogramm TNT-nek megfelelő robbanóanyagnak is ellenáll, megvédve kezelőit, utasait. A még teljesen török gyártású kiállított járművön belülről, joystickkal kezelhető irányított fegyvertorony volt. A jármű körüli teret kamerák képe alapján éjjel-nappal megfigyelés alatt lehet tartani. A valós harci tapasztalatok alapján fejlesztett járművek kellő mozgékonyságot és védettséget jelentő bázisául szolgálnak a harctámogató, felderítő-, illetve járőrfeladatok végrehajtásához. A januárban érkezett tíz harcjármű csak az első lépését jelenti a következő tíz évben legyártandó, több mint háromszáz darabos Gidrán 4×4 flottának.

A kiállított eszközök között ott voltak a győri Rába teherautói, PTSZ kétéltű lánctalpas szállító jármű, Btr–80-as páncélozott szállító harcjármű, illetve a tatai dandár jelenlegi fő harckocsitípusa, a T–72-es, valamint a tüzérosztály 152-es tarackja. Az is fejlődést mutatja, hogy a honvédek egységesen már az új kézifegyverekkel, jó minőségű 2015M mintájú gyakorlókban, korszerű málhaszerelékekkel és sisakban hajtották végre a feladatokat.

Nyugodt álom

Áder János, miután kipróbálta a Gidrán moduláris harcjárművet, úgy fogalmazott:

„Minden magyar polgár nyugodtan hajthatja álomra a fejét, mert a magyar honvédek már most képesek és a jövőben még inkább képesek lesznek az ország és az itt élők biztonságát szavatolni.”

A magyar honvédség főparancsnoka kiemelte: a második világháború óta nem látott haderőfejlesztési reform vette kezdetét 2017-ben, ami az ország biztonsági érdeke. A köztársasági elnök hozzátette, Magyarország 2024-re eleget tesz azon NATO-nak vállalt kötelezettségnek, hogy a nemzeti össztermék két százalékát elérő összeget haderőfejlesztésre fordítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában