Ország-világ

2021.06.07. 06:55

Járványkezelés: tovább nőtt az elégedettek száma

A mostanihoz hasonlóan magas értéket a Nézőpont Intézet utoljára tavaly szeptember végén mért.

Június elejére tovább emelkedett a kormány járványkezelésével való általános elégedettség a magyar társadalomban

– derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, a Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából.

A pandémia kezelésével elégedettek aránya a május végi 62 százalékról a nyár első hetére 65 százalékra nőtt. Hasonlóan magas értéket utoljára tavaly szeptember végén mért, amikor a második hullám első jeleivel találkozott a magyar társadalom. Egy évvel ezelőtt még magasabb volt az elégedettségi mutató, ezért nem zárható ki, hogy a járvány előtti körülmények visszatérése, a gazdaság újraindulása és a vakcinabőség miatt a társadalmi elégedettség tovább emelkedik.

Az elégedettség növekedése és a járvány visszahúzódása nagyon kedvező folyamat a kormánynak.

Minden esély megvan rá, hogy a járványkezelés a negyedik Orbán-kormány számára olyan politikai sikertörténet lesz, mint amilyen korábban a rezsicsökkentés vagy a migráció elleni fellépés volt.

Fotó: Nézőpont Intézet

Ezen ügyekben a siker fontos összetevője volt, hogy a kormány a politikájával és a lépéseivel nemcsak a magukat kormánypártinak valló szavazók egyetértését nyerte el, hanem a kabinet azokkal is elfogadtatta lépéseit, döntéseinek fontosabb mozzanatait, akik egyébként nem jobboldali szavazók. Jelenleg hasonlóan alakul a tendencia: a kormánypártiak körében egy hét alatt 89-ről 91 százalékra emelkedett az elégedettség, de a kormányellenesek táborában is növekedés tapasztalható, körükben 26-ról 30 százalékra nőtt a járványkezeléssel elégedettek aránya (66 százalékuk elégedetlen).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása május 31. és június 3. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Az ezerfős mintanagyságban a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában