Járvány

2021.06.15. 21:41

Ománban gombás fertőzéseket találtak néhány koronavírusos betegben

Habár a betegség viszonylag ritka, a fertőzés riadalmat keltett a hatóságok körében.

Omán kedden bejelentette, hogy helyi orvosok potenciálisan halálos gombás fertőzést azonosítottak néhány koronavírusos betegben. Ezek az első ismert esetek az Arab-félszigeten, miközben a szultanátusban felfelé ívelő koronavírusos megbetegedések száma erősen leterheli az ománi kórházakat.

Az ország egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy Ománban három koronavírusos beteg is életveszélyes, a köznyelvben csak „fekete gombás” betegségnek nevezett mucormycosisszal fertőződött meg, amely gyorsan terjedt a vírusbetegek között Indiában.

Habár a betegség viszonylag ritka, a fertőzés riadalmat keltett a hatóságok körében, mivel hirtelenszerű elterjedése megnehezítheti a koronavírus elleni küzdelmet. Arról nem érkezett jelentés, hogy a három beteg milyen állapotban van.

Az ománi egészségügyi tisztségviselők a hét elején arra figyelmeztettek, hogy az Ománi Szultanátus kórházaiban súlyos az ágyhiány a gyorsan terjedő vírusváltozatok, a nehézkesen haladó oltási program és a laza kijárási korlátozások miatt.

A gombás betegség egyre nagyobb aggodalomra adott okot Indiában a súlyos áldozatokkal járó koronavírus járvány során.

Más országokban, például Egyiptomban csak szórványosan jelentettek gombás fertőzéses eseteket az elmúlt hónapokban, miközben drámaian nőtt a koronavírusos esetek száma. A fekete gombás fertőző betegség Indiában már a koronavírus járvány előtt is létezett, de növelte az aggodalmat, hogy több ezer koronavírusos fertőző vagy frissen meggyógyult beteget is megtámadott.

A mucormycosist a penészgombával való érintkezés okozza, amely nagyon gyakori a talajban, levegőben, de még az emberi orrban és nyálkahártyában is megtalálható. A légzőrendszeren keresztül terjed, és az arc egyes részeit roncsolja. Alkalmanként az orvosok kénytelenek műtéti úton eltávolítani a szemgolyót, így akarva megakadályozni, hogy a fertőzés elérje az agyat is.

A penészgombás fertőzés elsősorban a legyengült immunrendszerű és krónikus betegségekkel, mindenekelőtt cukorbetegséggel küzdő pácienseket, valamint az orvosi receptre kapható koronavírus gyógyszerek, például szteroidok túladagolásával kezelt betegeket támadja meg. Az orvos által nem kezelt vércukorszint mellett a legyengült immunrendszerű emberek nagyobb valószínűséggel kaphatják a gombás fertőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában