bíróság

2021.06.03. 16:31

Pakisztánban felmentettek egy istenkáromlásért halálra ítélt keresztény házaspárt

Safkat Emmanuel Maszih és felesége, Sughufta Kauszar Maszih mintegy hét évet töltött a halálsoron.

Pakisztánban csütörtökön felmentettek egy istenkáromlásért halálra ítélt keresztény házaspárt – közölte ügyvédjük a jogvédők által üdvözölt bírósági döntést.

Safkat Emmanuel Maszih és felesége, Sughufta Kauszar Maszih mintegy hét évet töltött a halálsoron amiatt, hogy állítólag istenkáromlónak minősített üzeneteket küldtek muszlim kollégáiknak a telefonjukról – számolt be a házaspár kálváriájáról Szaiful Malúk a dpa német hírügynökségnek.

A lahori fellebbviteli bíróság jóváhagyta a 2014-ben halálra ítélt férj és feleség fellebbezését.

Malúk szerint a négygyerekes házaspár tagadta az ellenük felhozott vádakat, és azt állították, hogy muszlim kollégáikkal kialakult munkahelyi vitájuk kapcsán „tőrbe csalták” őket. Az ügyvéd arról számolt be, hogy Safkat és Sughufta szerint személyi adataikat ellopta a munkáltatójuk, és arra használta fel, hogy az ő nevükre telefonszámokat regisztráltasson, amelyekről aztán elküldték az üzeneteket.

A pár ügye néhány hete szélesebb nyilvánosságot kapott az Európai Parlament határozatával, amely elítélte a dél-ázsiai ország istenkáromlásra vonatkozó, erősen vitatott törvényeit.

Pakisztánban a vallás megsértése akár halálbüntetést is vonhat maga után az istenkáromlásra vonatkozó szigorú törvények értelmében.

Bár eddig még senkit sem végeztek ki ilyen váddal, gyakran előfordult, hogy a gyanúsítottakat feldühödött tömegek meglincselték még azelőtt, hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődött volna. Jogvédők szerint a szabályozással gyakran visszaélnek személyes leszámolásokra vagy a felekezeti kisebbségekkel szemben.

Az utóbbi években ez már a második felmentő ítélet, amely istenkáromlással vádolt keresztények ügyében született Pakisztánban. 2018-ban Aszja Bibit mentették fel, miután nyolc évet töltött a siralomházban. A felmentő ítélet akkor erőszakos tüntetéseket váltott ki Pakisztán-szerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában