Ország-világ

2021.06.08. 19:43

Szerdától szabadon utazhatnak Szlovákia és Magyarország között a beoltottak

A szlovákok hivatalosan is jelezték, hogy egyetértenek a magyar javaslattal, így holnaptól beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között – közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a múltat felidézve Facebook-oldalán azt írta: gyerekkorában Komáromban nevelkedett, abban a városban, amelynek két városrészét a Duna hosszú évszázadokon át összekötötte. A világtörténelem viharait követően azonban sajnos a Duna szétválasztotta a város északi és déli részén élő közösségeket, családokat, baráti társaságokat.

„Emlékszem, hogy órákon keresztül kellett sorban állni a hídon, hogy végre meglátogathassuk az északi városrészben élő családtagjainkat. Aztán a schengeni övezetbe történő belépést követően a Duna újra összekötött minket. Míg nem a világjárvány nyomán jött a határzár, amiről azt hittük soha többet nem fordulhat elő”

– írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: ezért is tárgyalt sokat az elmúlt hetekben a szlovák kollégákkal, hogy minél előbb lehetővé válhasson honfitársaink számára a szabad utazást egymás országaiba, hogy újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek. „Mintegy 3 órával ezelőtt törekvéseinket siker koronázta, a szlovákok hivatalosan jelezték egyetértenek javaslatunkkal, így holnaptól beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között” – tette hozzá a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában