kémügy

2021.07.20. 20:59

A mexikói elnök szerint kormányzata nem kémkedett senki után sem

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök keddi közlése szerint kormányzata „nem kémkedett senki után sem”. Az elnök erről azután beszélt, hogy felmerült, elődje, Enrique Pena Nieto hivatali ideje alatt kémkedtek utána, illetve további több ezer ember után a Pegasus nevű programmal.

– A (jelenlegi) kormányzat nem kémkedett senki után, ellenzékiek után sem kémkednek. Nincs cenzúra a médiaszolgáltatásokban, senkinek sem korlátozzák a szabadságjogait – jelentette ki López Obrador reggeli sajtótájékoztatóján az elnöki palotában. Az elnök ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy korábban megszűnt a hírszerzéssel foglalkozó mexikói nemzetbiztonsági és nyomozóközpont (CISEN).

Egy nemzetközi médiumok által vasárnap nyilvánosságra hozott állítás szerint az elnöki tisztséget 2012 és 2018 között betöltő Pena Nieto kormányzata a Pegasus programmal újságírók, aktivisták, valamint az akkori ellenzéki vezető López Obrador után kémkedett. A párizsi székhelyű Forbidden Stories nevű újságírócsoport azt állítja, hogy különböző országok kormányai 50 ezer aktivistát, újságírót és politikust vettek célba az NSO Group nevű izraeli kibercég programjával. A listát mintegy 15 ezer névvel Mexikó vezeti.

López Obrador bírálatának adott hangot amiatt, hogy korábban költségvetési forrásokat költöttek ellenzéki vezetők, újságírók és „nagyon sok ember” megfigyelésére. Az elnök szerint „nagyon kifinomult eszközökkel” rendelkeztek mind a kémtevékenység „célpontja”, mind „környezete” telefonbeszélgetéseinek lehallgatására.

Az elnök szerint egy-két évig vagy sokkal tovább kémkedtek utána, valamint felesége, gyerekei, de még kardiológusa után is.

López Obrador szerint körülbelül ötven embert figyeltek meg közvetlen környezetéből.

Az elnök nem zárta ki, hogy kivizsgálják azt, hogy a helyi intézmények miként használják az új kémprogramokat, egyúttal kijelentette, felülvizsgálják, hogy meghosszabbítják-e az NSO Grouppal kötött szerződést. López Obrador mindazonáltal kizárta, hogy jogi lépéseket tegyen az ügyben. Úgy vélekedett: nagyobb hozzájárulást jelent az ügyhöz, ha tájékoztatnak róla, és nyilvánossá teszik azt, nem pedig bíróságra mennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában