Ország-világ

2021.07.21. 13:09

A Pesti Srácok.hu leleplezte Cseh Katalinék céghálóját

Egyértelműen kiderült, hogy Cseh Katalin nem mondott igazat az őt és korábbi üzleti partnereit érintő 4,8 milliárd forintos közpénzbotrány tegnapi kirobbanásakor. Kiderült, hogy a momentumos politikus és a mögötte álló céghálózat két központja Vác és a mindössze 1200 lakosú Szirák volt. Minden az ügyletekben részt vevő cég ugyanarra a címre volt bejegyezve: Vácra, a Nádas utcába, illetve Szirákra, a Jókai út 41-be.

Egyszerűen összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapja vezetett – ezzel védekezett tegnap egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésben Cseh Katalin a Bennfentes.net tényfeltáró írása kapcsán – írja a Magyar Nemzet. Az oknyomozó portál arról, hogy összesen 4,8 milliárd forint európai uniós támogatás landolt azoknál a vállalkozásoknál, amelyek különböző szálakon a Momentum európai parlamenti képviselőjének volt családi vállalkozásához köthetők.

A Pesti Srácok.hu mai írása világos választ ad arra a kérdésre, egymástól független cégekről van-e szó az ügyben, vagy éppen ellenkezőleg.

Felbukkant egy stróman?

A Bennfentes.net korábbi cikke szerint eddig több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, de 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt. A céget egyébként még 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja.

A PestiSrácok.hu komoly összefonódást talált a Cseh család és Halász Gábor között.

Cseh Katalin többször hangoztatta, hogy családja Topolyáról származik, Halász Gábor pedig korábban szintén a Vajdaságban élt, de ma már Budapesten lakik. Korábbi, illetve jelenlegi cégeit vizsgálva elmondható, hogy három esetben is egymásnak adták el a vállalkozásokat Cseh Tiborral, vagy lányával, Cseh Katalinnal. Árulkodó körülmény továbbá, hogy 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor által alapított Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még javában a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

Érdekes, hogy éppen Topolyán található egy magyarországihoz kísértetiesen hasonló tevékenységű cég, a Panonia Print doo., amelynek képviselője Cseh Tibor, azaz Cseh Katalin apja. A társaságot 2006-ban, tehát négy évvel az előtt alapították, hogy Magyarországon létrejött volna a Pannónia Nyomda Kft.. Érdekes az is, hogy a Cseh család Vajdaságban élő tagja közül többen ezt a vállalkozást adták meg munkahelyükként egy közösségi oldalon, közülük pedig néhányan ismerősei Halász Gábor szüleinek.

Halász mellett a Lakatos család is összefonódik Cseh Katalinék érdekeltségeivel, sőt, közösen Vácon és Szirákon hozták létre a hálózat két központját, amelyek segítségével később uniós pénzekre pályáztak.

Vác, Szirák

A Pannónia Nyomda Kft. által bérelt váci, Nádas utcai ingatlan több bejegyzett cég székhelyéül is szolgál. Az itt található vállalkozások közül talán a legérdekesebb a Holotech Hungary Kft., amelynek ügyvezetője Lakatos Viktor, 100 százalékos tulajdonosa viszont egy HoloTech Switzerland AG nevű, Svájcban bejegyzett cég. Az alapítása óta budapesti székhellyel rendelkező Pannónia Nyomda Kft. által a pályázatban teljesítés helyszíneként megjelölt Vác, Nádas utcai telephely szövevényes, külföldi cégekkel tarkított története egyértelműen a szintén nyomdaiparban utazó Lakatos családhoz kapcsolható.

A külföldi cégekben is érintett Lakatosék egyébként Cseh Tibor régi ismerősének számítanak, ezt bizonyítja, hogy amikor 2012. szeptember 3-án megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft.-t a Lakatosékhoz köthető IPRESS Center Kft., a család emberei rögtön el is foglalták a legfontosabb pozíciókat.

A felügyelőbizottságban ott ült Ifj. Lakatos Imre és Piszmán Zoltán, miközben a tisztségviselők között megtalálható volt Cseh Tibor és Lakatos Viktor neve, majd időközben utóbbit kinevezték vezérigazgatónak, aki pár hónappal később átadta pozícióját a családdal üzleti kapcsolatban álló Milan Koprivának. Végül egy évvel azután, hogy az IPRESS átvette a céget, 2013. szeptember 18-án megindult a felszámolási eljárás a nyomda ellen.

Ezek után nem meglepő, hogy a Pannónia attól a NOVA-INN Kft.-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik, ráadásul egykori résztulajdonosa egy szlovák cég, amely Milan Kopriva vezetése alatt áll. Az említett váci telephelyen pedig hemzsegnek a 3D, illetve hologram technológiával foglalkozó vállalkozások, amelyek többsége a Lakatos család körébe tartozik.

Bár a cégadatok alapján elsőre nem feltűnő, de számos másik céggel együtt egyértelműen ennek a körnek a része a Pannónia Nyomda Kft. is. Ez onnan állapítható meg, hogy az érintett cégek évek óta közös székhelyeket, illetve fióktelepeket használnak.

A csapat magja

A magját ennek a csapatnak a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. adja, míg a NOVA-INN Kft. teljes mértékben a Lakatos család tulajdonában és irányítása alatt áll. A szintén az ebbe a körbe tartozó Uniotech Kft. 2008 és 2013 között volt köthető a váci Nádas utcához, onnantól csak a fióktelep-váltásoknál aktivizálja magát és “csatlakozik be” a fenti négy céghez. A Leaf Digital Kft. társult legkésőbb a „hatos fogathoz”, de Mamuzsits Tibor személyében a Lakatos család egyik bizalmi embere birtokolja és vezeti a társaságot.

A cégadatokat vizsgálva a Pesti Srácok.hu-nak az is feltűnt: a fent említett vállalkozásokban közös, hogy mindegyikük összekapcsolható vagy a váci telephellyel, vagy közvetlenül a Lakatos családdal, illetve jelenleg mindegyikük tevékenységet folytat Szirákon.

Ez azért fontos, mert a céges mozgásokból megfigyelhető, hogy a csapat magját jelentő vállalatok számára lényegében a váci központ tekinthető a biztos kiindulási alapnak, majd egyesével átköltöznek egy új, közös fióktelepre, ahol aztán egy-egy ilyen címen ideig-óráig ugyanazok a cégek végeznek tevékenységet – a fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybe esik több tucat nyertes EU-pályázattal.

A történet folytatódott

Így történt ez Vácott, és így történik jelenleg Szirákon is, amely fióktelepen történő teljesítéssel a Pannónia Nyomda és a Holotech Hungary 2019 októberében 1 965 579 410 forint értékben nyert két EU-s pályázatot. Az itt található két ingatlanból az egyik az RD Invest tulajdonában áll, ezt a svájci Holotech fejeként ismert Ifj. Lakatos Imre irányítja, szülei pedig egy vagyonkezelő cégen keresztül tulajdonosai annak a Nova-Inn Kft.-nek, amely bérbe adta a váci telephelyet a Pannónia Nyomdának. A sziráki ingatlan egyébként jelenleg a Holotech Hungary tulajdonában áll, aminek az anyacége Svájcban van.

A váci telephelyhez és a Lakatos családhoz köthető cégek láthatóan egy hálózatot alkotnak, amit egyértelműen bizonyít az a tény, hogy tagjai EU-s pályázatokra vadászva, együttesen váltogatják a telephelyeket és fióktelepeket, ezzel több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek már zsebre.

A Pesti Srácok.hu információi szerint a Lakatosék körébe tartozó cégek és a Cseh családot is foglalkoztató hálózat alapításuk óta összesen 41 nyertes EU-pályázatot zsebeltek be, több mint 4,7 milliárd forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában