csoportos kereset

2021.07.08. 14:40

Donald Trump perre megy a techóriások ellen, mert cenzúrázták őt

Ha velem megtehetik, akkor bárkivel megtehetik – mondta a volt amerikai elnök.

Szerdán Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette, hogy pert indít a Facebook, a Twitter és a Google ellen. Trump szerint a szövetségi Hírközlési Tisztességességről szóló törvény 230. cikk hatálya alá esve a techóriások gyakorlatilag mentesülnek minden jogi felelősség alól – írta a Fox News nyomán az Origo.

A volt elnök indítja a csoportos keresetet, melyben ő lesz a fő felperes. Azt mondja, hogy a techcégek cenzúrázták őt. A legnagyobb közösségi oldalak még januárban blokkolták az elnök hozzáférését a saját oldalaihoz a Capitoliumban történt zavargások után.

– Azért állok ma reggel önök előtt, hogy bejelentsek egy nagyon fontos fejleményt a szabadságunk és a szólásszabadságunk szempontjából – mondta Trump.

– Az America First politikai intézettel közösen, mint a csoportos kereset vezető képviselője, nagyszabású csoportos keresetet nyújtok be a nagy technológiai óriások, köztük a Facebook, a Google és a Twitter, valamint azok vezérigazgatói ellen – hangsúlyozta a volt elnök.

A volt elnök szerint a technológiai óriások teljesen „elszabadultak”.

Erre szerinte a legjobb bizonyíték az, hogy az Amerikai Egyesült Államok hivatalban levő elnökét kitiltották az oldalaikról a techcégek.

– Ha velem megtehetik, akkor bárkivel megtehetik

– jegyezte meg Trump.

A republikánusok és Trump azt állítják, hogy ezek a techcégek igazságtalanul cenzúrázzák a konzervatív embereket. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy

számos diktátor a mai napig szabadon posztolhat a Twitteren.

Trump azt mondja, hiába magáncégekről van szó, a szövetségi Hírközlési Tisztességességről szóló törvény 230. cikk hatályába lépése óta nem lehet őket felelősségre vonni.

A per bejelentésével egy időben a Kongresszusban a Képviselőház igazságügyi bizottságának a republikánus tagjai összeállítottak egy tervet, amely a techóriások versenyét szabályozná és a cenzúrával kapcsolatosan felmerült problémákat kezelné.

A trösztellenes tervezet értelmében fel kívánnak lépni a techvállalatok ellen, akár a feldarabolásuk árán is,

mivel sok esetben ezek a vállalatok piaci monopóliumot élveznek és igazságtalanul visszaélnek a hatalmukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában