8,2

2021.07.29. 10:43

Erős földrengés rázta meg Alaszka déli partjait

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el, amelyet néhány órával később vissza is vontak.

A földrengés epicentruma Perryville-től 91 kilométerre délkeletre, fészke 32 kilométeres mélységben volt. Perryville körülbelül 800 kilométerre fekszik Anchorage-től, Alaszka legnagyobb városától.

„Az összes elérhető adat szerint előfordulhat, hogy a földrengés olyan szökőárhoz vezet, amely az epicentrumtól távol fekvő a parti térségekben is pusztító lehet” – figyelmeztetettek az illetékes hatóságok. Hawaiin is szökőárriadó lépett életbe.

Valamivel később visszavonták a riadót. Az illetékes hatóságok jelezték: sem Hawaiin, sem Guamon, sem Japánban, sem Új-Zélandon nincs szökőárveszély.

Alaszkában legfeljebb 21 centiméteres szökőárhullámokat figyeltek meg Sand Point, Old Harbor, King Cove, Kodiak, Unalaska és Alitak Bay közelében – mondta el az amerikai szökőárfigyelő központ.

Sérültekről és anyagi károkról egyelőre nem tudni.

Több alaszkai part menti települést evakuáltak a földrengést követően, köztük Sewardot.

A földrengést 25 utórengés követte, kettő körülbelül hatos erősségű volt.

2020 októberében egy 7,5-es erősségű alaszkai földrengés nyomán szintén szökőárriadót rendeltek el, akkor nem figyeltek meg nagyobb volumenű cunamit.

A földrengés ritkán lakott területet sújtott, nem követelt áldozatokat, és jelentősebb kárt sem okozott.

Alaszka a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, amely az Alaszkai-öböltől az orosz Kamcsatka félszigetig terjed. A térségben gyakoriak a földrengések.

Az Egyesült Államok történetében ez volt a hetedik legerősebb földrengés, holtversenyben egy 1938-as alaszkai földmozgással.

1964. március 27-én több percig tartó, 9,2-es erősségű földrengés rázta meg Anchorage környékét. Ez volt a legerősebb rengés, amelyet az Egyesült Államokban regisztráltak. A földrengés következtében pusztító szökőár söpört végig az Egyesült Államok nyugati partvidékén, amely több mint 250 ember életét követelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában