Ország-világ

2021.07.07. 05:59

Kicsinyes bosszú: Karácsony nem engedélyezi a Lánchíd fényfestését

„Tegye fel a kezét, aki tud mondani egy olyan ügyet, amelyet Karácsony Gergely nem a kormánnyal való hadakozásra használt fel” – mondta Láng Zsolt arról, hogy bár a kormány a fővárosban Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát tervezi megrendezni augusztus 20. alkalmából, Karácsonyék mégis úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a Lánchíd fényfestését. A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint már megszokhattuk a baloldaltól, hogy mostohán bánnak a nemzeti ünnepeinkkel.

Budapest, 2020. március 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a budapesti álláskeresõket segítõ, a Budapest Esély Nonprofit Kft. által üzemeltetett munkaerõ-piaci szolgáltatásokra kialakított tanácsadó iroda átadásán a Fõpolgármesteri Hivatalban 2020. március 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megszervezni augusztus 20-án, ami a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható, a Petőfi hídtól a Margit hídig. A főváros hídjai is díszkivilágítást, fényfestést kapnak, egy kivételével, mert a Magyar Nemzet birtokába került információk szerint a Lánchíd fényfestését a főváros nem engedélyezte. A szakértők jelenlegi tudása szerint az oltások minden eddig megjelent vírusvariáns ellen védelmet nyújtanak, így a kormány álláspontja szerint biztonsággal megtarthatók az augusztus 20-i ünnepségek. Emlékeztettek arra, hogy tavaly augusztus 20-án a járványhelyzet miatt elmaradtak a központi rendezvények, nem volt légi parádé és tűzijáték sem. A tisztavatást megtartották, és volt ünnepi szentmise is a Szent István-bazilikában, de a Szent Jobb-körmenet elmaradt.

Az idén viszont már alighanem visszatérhetünk a normális ünnepléshez, így minden rendezvényt megtartanak és bepótolnak – kivéve a Lánchíd fényfestését.

A Magyar Nemzet írásos kérdéssel fordult a fővároshoz, hogy erősítsék meg vagy cáfolják az értesülést, ám Karácsony Gergelyéktől nem kaptak választ. Megkeresték a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetőjét is, hogy szerinte szakmai vagy politikai okai lehetnek a budapesti vezetés döntésének.

„Tegye fel a kezét, aki tud mondani egy olyan ügyet, amelyet Karácsony Gergely nem a kormánnyal való hadakozásra használt fel! Ugyanis nem gondolom, hogy a Lánchíd közelében egy fényhajó akadályozná a felújítási munkát” – mondta Láng Zsolt, aki szerint azt már megszokhattuk a baloldaltól, hogy mostohán bánnak a nemzeti ünnepeinkkel.

„Gondoljunk csak az idei március 15-re, amikor a legtöbb budapesti utcáról hiányoztak a nemzeti zászlók” – hangoztatta. Ismert: a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője márciusban nyílt levélben volt kénytelen felhívni Karácsony Gergely figyelmét, hogy az 1990-es rendszerváltás óta először nincsenek fellobogózva nemzeti ünnepünkön sem a főútvonalak, sem a közterek, sem hídjaink; ez a mulasztás hazafias érzésünkön kívül ráadásul jogszabályokat is sértett.

Láng Zsolt most úgy fogalmazott: ha a főpolgármester úr nem szerencsétlenkedéssel töltött volna másfél évet, akkor a Lánchíd felújítása nemcsak olcsóbb lett volna, hanem már rég készen is lehetne, és akkor nem lenne semmi akadálya az augusztus 20-i tűzijátéknak sem.

„Tavaly a világjárvány miatt elmaradt a legtöbb Szent István-napi ünneplés, ezért természetes vágya mindenkinek, hogy Magyarország születésnapját idén méltó módon megünnepeljük” – jelentette ki a frakcióvezető.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában