Ország-világ

2021.07.20. 06:13

Megint a kínai vakcina ellen ágálnak a baloldaliak

Folytatja a halálkampányt a baloldal. A hétvégén Karácsony Gergely és Hadházy Ákos is a kínai vakcinákat támadta, miközben egy rejtélyes reklám jelent meg a legnagyobb videómegosztó portálon.

Budapest, 2020. szeptember 14. Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem áll le a hazai szivárványkoalíció, amikor a koronavírus-járványt kihasználva kívánnak politikai hasznot húzni. A hétvégén a kínai vakcinát és a kormány oltási beszerzését támadta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki Facebook-bejegyzésében arra szólította fel a kormányt, hogy vásároltassa vissza Kínával a fel nem használt és szerinte „megkérdőjelezhető hatékonyságú” készítményeket – írja a Magyar Nemzet.

Eközben Karácsony már emelt a téten, és Orbán Viktor pénteki, a harmadik oltásra vonatkozó bejelentése után közölte: negyedik oltásra is szükségük lehet, amit viszont eddig a szakértők és a kutatók nem támasztottak alá.

Továbbá a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje elmondta: minden egyes hatvan év felettinek, akit kínai vakcinával oltottak, antitest-vizsgálatot kell biztosítani. Fontos megemlíteni, hogy még két héttel ezelőtt a fővárosi önkormányzat a kerületekkel együttműködve indított antitestmérést az érintett korosztályba tartozó budapesti lakosoknak. Az első eredmények a múlt héten jelentek meg, ami azt mutatta, hogy a vizsgálatban részt vevő és Sinopharm-vakcinával oltottak háromnegyedénél alakult ki a szükséges ellenanyagszint. Arra már a 24.hu hívta fel a figyelmet, hogy mivel nem véletlenszerűen választották ki a résztvevőket és nem alkalmaztak súlyozást sem, ezért ez nem képvisel reprezentatív mintát a budapesti 60 év feletti lakosok vonatkozásában.

A Semmelweis Egyetem múlt szerdán tette közzé a saját ellenanyag-vizsgálatának eredményét, ami azt mutatta ki, hogy mind az öt kétdózisú vakcina hatásos, képes kiváltani az ellenanyag-termelést.

Az egyetem kutatására hivatkozott Szentkirályi Alexandra is, amikor elmondta, hogy mindegyik, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és senki ne kezdjen újra oltásellenes kampányba, mert ez lassítja igazán az oltási kedvet.

A napokban Hadházy Ákos, a Momentum támogatását élvező független országgyűlési képviselő is beleszállt a Sinopharm-vakcinába. A baloldali politikus szerint a készítmény hatástalansága és a szakmai nyomás miatt teszi lehetővé a kormány a harmadik oltás lehetőségét. Ugyanakkor több professzor és virológus szerint mindegyik vakcina esetén szükséges a harmadik oltás felvétele.

Ennek a fontosságáról beszélt Merkely Béla, aki szerint jó megoldás felvenni egy újabb oltást, és nem kell mellékhatásoktól tartani, a harmadik oltás nem árthat.

Eközben Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a kombinált oltás mellett tette le voksát, vagyis szerinte az nyújt megfelelő védettséget, ha nem a már felvettel megegyező típusú vakcinát kérnek az emberek. A professzor elmondta: végeredményében a háziorvosok döntik majd el, hogy milyen vakcinát adnak be harmadikként, viszont a tárca a szakirodalomra támaszkodva másfajta vakcinát javasol majd, mint az első kettő, hiszen szerintük ezzel növelni lehet majd az immunizáció hatékonyságát.

A kínai vakcina elleni támadások sorában emlékezetes volt, hogy a baloldali pártok még a parlamentben is felszólaltak a Sinopharm készítménye ellen, amikor januárban határozati javaslatban kérdőjelezték meg a magyar kormány azon döntését, hogy a kínai vakcinagyártóval is szerződést kötöttek védőoltások beszerzésére.

A múlt hétvége krónikájához tartozik, hogy egy sokkoló reklám kezdett el terjedni a YouTube-on, amelyben a Puskás Arénát harmincezer fekete kereszt lepi el. A videó érdekessége, hogy nem tudni, ki finanszírozta, illetve melyik politikai csoporthoz kötődik, viszont korábban több baloldali párt is folytatott ehhez hasonló kampányt.

Még márciusban Nagy Attila Tibor politikai elemző tanácsolta azt a baloldalnak, hogy az elhunytak családtagjaihoz szóljon az üzeneteikkel, mivel addig „nem tudta kellőképpen kihasználni a gyászból adódó fájdalmat”.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában