Befolyásolás

2021.07.27. 09:12

Szinte teljes kontroll nélkül kerülnek szembe a fiatalok a szexuális médiatartalmakkal

Az internetes tartalmak kontrollálatlan használata drasztikus hatással lehet a fiatalok szexuális fejlődésére – írta a Magyar Nemzet kedden.

A lap kétrészes cikksorozatának első részében az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja – magát megnevezni nem kívánó – szakértőinek véleményét idézve egyebek között arról ír, hogy

friss tanulmányok szerint még a 14 évesek nagy része sem érti megfelelően azt a médiatartalmat, amelyet néz.

A pszichológusok szerint a közösségi portálok még kiszolgáltatottabbá teszik a fiatalokat, sok esetben teljesen kontrollálatlan tartalmak jelennek meg. A feldolgozatlan tartalmak a még fejlődő személyiség- és karakterstruktúrával karöltve olyan belső konfliktusokhoz járulnak hozzá, amelyek hosszú távú nehézséget és később kezelést igényelhetnek – mutattak rá.

A Magyar Nemzet szerint

a filmek és sorozatok egyre több problémás tartalmat hordoznak, teljesen irreálisan ábrázolják a szexet, a streaming szolgáltatók dömpingszerűen ontják a homoszexuális tartalmakat, miközben folyamatosan zajlik a hagyományos kapcsolati és családmodellek lejáratása.

A munkacsoport egyik szakembere ennek kapcsán megjegyezte: „a különböző szexuális kisebbségeket hosszú időn keresztül durva üldözés, megbélyegzés és megalázás érte és éri a mai napig, ezért nem könnyű erről tudományos neutralitással beszélni”. Egy másik szakértő a lapnak azt mondta a fiatalokat érő médiahatásokról: sok harcot megvívott már az emberiség, sok szélsőségből tért megfontoltabb irányokba, ebben az állandó egyensúlykeresésben csak a tartalmak változnak.

A szakemberek a lapnak a szülők felelősségét is hangsúlyozták, szerintük

a gyerekek megértik az ő nyelvükön megfogalmazott magyarázatokat, és ha a szülők ezeket a magyarázatokat a saját kialakult érzelmi kapcsolódásaikba helyezve mesélik el, akkor csupán az információ megszerzése miatt nem fognak sérülni.

Ezeket a beszélgetéseket óvodás, alsó tagozatos gyermekekkel érdemes lefolytatni, és bízni kell abban, hogy ezek az alapkőletételek majd segítik azokat a helyzeteket, amikor nagyobb korban a gyerekekre zúdul a sok kép, internetes tartalom – mondták az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja tagjai a Magyar Nemzetnek. A munkacsoport egyik szakértője nagyon fontosnak tartja az iskolákban, osztályszinten tartott beszélgetéseket is, amikor nyílt, hiteles szakemberekkel beszélhetnek külön a lányok, külön a fiúk az őket foglalkoztató kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában