bűnügy

2021.08.16. 22:18

Csoportos emberrablás történt egy nigériai főiskolán

Fegyveresek elhurcoltak tizenöt diákot és négy alkalmazottat az északnyugat-nigériai Zamfara állam Mezőgazdasági és Állattudományi főiskolájáról – közölte hétfőn a nyugat-afrikai állam rendőrségének szóvivője.

Mohammed Shehu szerint egy rendőr és két biztonsági őr életét vesztette a vasárnap este történt támadásban. Mindez egy hónappal azt követően történt, hogy a főiskola igazgatóját elrabolták, majd néhány nap múlva elengedték.

Nigériában rendszeresek a tömeges emberrablások, különösen igaz ez a forrongó Zamfara államra. Ehhez folyamodnak többek között a térségben aktív iszlamista terroristák is, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

Zamfarában 317 lányt raboltak el februárban egy bentlakásos iskolából.

Azóta négy hasonló eset történt, amelyek során mintegy ötszáz embert, köztük számos gyereket hurcoltak el banditák. A biztonsági erők műveleteinek és a túszejtőkkel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően jelentős részük időközben kiszabadult fogvatartóiktól. A nigériai hatóságok mindemellett aggodalmukat fejezték ki, hogy a közvetítők az ország északkeleti felében tevékenykedő iszlamista szélsőségesekkel dolgozhatnak együtt.

Afrika legnépesebb országa más biztonsági kihívásokkal is szembesül. A nigériai biztonsági erők egy 12 éve tartó dzsihadista lázadás ellen is harcolnak északkeleten, valamint szeparatisták ellen délkeleten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában