Ország-világ

2021.08.20. 19:33

Kínos helyzetbe került Merkel oroszországi találkozóján (videó)

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken fogadta Angela Merkel német kancellárt. A leköszönő kancellár igen kínos helyzetbe került a nagy nyilvánosság előtt zajló találkozón, amikor váratlanul megszólalt a telefonja.

Más országok nem erőltethetik rá értékeiket Afganisztánra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Angela Merkel német kancellárral folyatott csütörtöki moszkvai tárgyalások után. Putyin elmondta, hogy Afganisztán a fő témák egyike volt a csaknem háromórás eszmecsere során. Az orosz elnök először foglalt állást nyilvánosan az ügyben a tálib hatalomátvétel óta.

Álláspontja szerint mivel a tálibok vonták ellenőrzésük alá csaknem egész Afganisztánt, abból a realitásból kell kiindulni, hogy ők kerültek hatalomra az ország széthullásának megakadályozása érdekében. A legfontosabb feladatnak nevezte annak megakadályozását, hogy terroristák hatoljanak be a szomszédos közép-ázsiai köztársaságokba. Rámutatott arra, hogy a tálibok bejelentették a harci cselekmények befejezését, hozzákezdtek a közrend helyreállításához és közölték, hogy szavatolják az afgán és a külföldi állampolgárok biztonságát. Kifejezte reményét, hogy teljesíteni fogják ígéreteiket, amit a nemzetközi közösségnek és az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell ellenőrizni.

Putyin anélkül, hogy az Egyesült Államokat megnevezte volna,

sürgette, hogy vessenek véget az „idegen értékek erőltetése felelőtlen politikájának”,

valamint annak, hogy „más országokban külföldi modellek szerint próbálják felépíteni a demokráciát” anélkül, hogy figyelembe vennék a helyi történelmi, vallási és nemzeti sajátosságokat.

Merkel „kiábrándító pillanatnak” nevezte a tálibok afganisztáni hatalomátvételét.

Elismerte, hogy az emberéletek megmentése érdekében tárgyalásba kell bocsátkozni a radikális iszlamistákkal. Arra kérte Moszkvát, hogy a tálibokkal folytatott egyeztetések során fordítson figyelmet a humanitárius segítségnyújtás kérdéseire.

– Azoknak az embereknek, akik segítettek nekünk, a Bundeswehrnek, a szövetségi rendőrségnek, meg kell kapniuk a lehetőséget arra, hogy elhagyhassák Afganisztánt – mondta a kancellár.

Putyin megkérte a Moszkva után még péntek este Kijevbe induló Merkelt, használja fel befolyását annak érdekében, hogy az ukrán vezetés tegyen eleget a minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségeinek. Felhívta a figyelmet arra, Délkelet-Ukrajnában augusztusban egyre gyakrabban sértik meg a fegyvernyugvást, és hogy a kijevi parlamentben egy sor olyan törvény van előkészületben, amelyek elfogadása a gyakorlatban ezeknek a megállapodásoknak a felmondását jelentené. Leszögezte, hogy

a Fehéroroszágban kialakult helyzetet az ország polgárainak külső beavatkozás nélkül kell megoldani.

Merkel megfogalmazása szerint az ukrajnai rendezési folyamatban „stagnálás figyelhető meg”. A kancellár ugyanakkor síkraszállt a minszki megállapodások által létrehozott tárgyalási formátum „életben tartása” mellett. Úgy vélekedett, hogy az Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével létrehozott „normandiai négyek” felállás az egyetlen terepe a problémák megvitatásának. Megismételte, hogy Berlin a Krím elcsatolását Ukrajna területi épsége megsértésének tekinti.

A kancellár elfogadhatatlanak nevezte az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szabadságvesztéséről meghozott, az Emberi Jogok Európai Bírósága által aránytalannak minősített ítéletet.

– Még egyszer követeltem az orosz elnöktől, hogy engedje szabadon Alekszej Navalnijt, és hangsúlyoztam, hogy a jövőben is figyelemmel fogjuk kísérni ezt az ügyet – mondta.

Putyin azt hangoztatta, hogy Navanijt nem a politikai tevékenysége, hanem külföldi partnerek (a francia Yves Rocher cég) ellen elkövetett bűncselekmény miatt ítélték el.

Merkel hangsúlyozta azt is, hogy a 2024-ben lejáró orosz-ukrán gáztranzitszerződést meg kell hosszabbítani.

Putyin reagálásban azt mondta, hogy a döntés az európai fogyasztóké lesz, akik mérlegelni fogják majd az ukrán csővezeték műszaki állapotát és ökológiai jellemzőit, valamint azt, hogy az a Északi Áramlat-2 – amelyből már csak 15 kilométernyit kell megépíteni – kétezer kilométerrel rövidebb, korszerűbb és környezetkímélőbb. Hozzátette ugyanakkor, hogy

az ukrán tranzit kilátásai az európai gázfogyasztás alakulásától is függ, amelyben növekedés várható.

Biztosította a kancellárt, hogy Moszkva a távozása után is tartani fogja magát a tranzitmegállapodásban foglalt kötelezettségvállalásaihoz.

A megkülönböztetett tisztelet jeleként rendhagyó módon a Kreml Sándor-termében megtartott sajtótájékoztatón Putyin nagyon produktívnak nevezte a tárgyalásokat, és kijelentette, hogy Merkelt a leköszönése után is visszavárják Moszkvába. A német kancellár ezúttal huszadik alkalommal kereste fel az orosz fővárost.

Amikor Putyin elnök a gazdasági fejlődésről beszélt a sajtótájékoztatón – Merkel telefonja váratlanul (és elég hangosan) megcsörrent – írja a V4NA.

A felvételen, amely a RIA Kremlin Pool Telegram-csatornáján jelent meg, jól látható, amint Merkel – miközben cseng a telefonja – a nadrágja jobb zsebéhez kap és megpróbálja elnémítani a készüléket, amely azért néhányszor megcsörren, míg a kancellár sikerrel jár. Merkel feszült arckifejezése arról árulkodik, hogy nagyon kellemetlenül érintette az eset.

Putyin az incidens ellenére folytatta mondanivalóját, bár – talán nem véletlenül –, miután a telefon elhallgatott, azonnal arról kezdett beszélni, hogy Angela Merkellel állandó telefonos kapcsolatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában