Afgán konfliktus

2021.08.14. 23:31

Mazar-i-Sarif is elesett a tálib offenzívában Afganisztánban

Mazar-i-Sarifot, Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Balh tartomány székhelyét is elfoglalták a szélsőséges iszlamista tálib felkelők – derül ki Afzal Hadid, a helyi tartományi tanács vezetőjének szombati tájékoztatásából.

Hadid elmondása szerint a tálibok érdemi harc nélkül vették be a várost, a városközponton kívül vannak még szórványos összecsapások, de mint fogalmazott: az összes biztonsági erő elhagyta a várost,

a helyi katonák hátrahagyták felszerelésüket és az üzbég határ felé menekültek.

Az AFP francia hírügynökségnek a városból helyiek megerősítették, hogy a tálibok szinte egyetlen puskalövés nélkül elfoglalták a várost, autókkal és motorokkal vonulnak fel a városközpontban, és a levegőbe lövöldözve ünnepelnek.

Mazar-i-Sarif Afganisztán negyedik legnépesebb városa. Elfoglalása súlyos csapás a kabuli kormányzat számára, amely bő egy hét alatt kiszorult a a tartományok többségéből. Szombaton a tálibok Kunár és Paktia tartomány székhelyét is elfoglalták, így már 22 tartományi székhely van a kezükön Afganisztán 34 tartományából. Jelenleg az ország területének több mint kétharmadát ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában