tálib offenzíva

2021.08.01. 09:47

Rakétatámadás érte az afganisztáni Kandahár repülőterét

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóan a dél-afganisztáni Kandahár repülőterét, két rakéta megrongálta az egyetlen kifutópályát, emiatt egyelőre nem indulnak onnan vagy érkeznek oda gépek – közölte a repülőtér két tisztségviselője az AFP hírügynökséggel.

A repülőtér illetékesei hozzátették, hogy elkezdték a kifutópálya helyreállítását. A tálibok szóvivője pedig azt közölte a Reuters hírügynökséggel: azért támadták a repülőteret, hogy onnan ne szállhassanak fel őket bombázó harci gépek.

Kandahár az ország déli részének legnagyobb városa, határában a tálib lázadók és az afgán hadsereg hetek óta állóháborút vív, miközben általánosságban

a tálibok egyre nagyobb területet vonnak ellenőrzésük alá az országban három hónapja tartó kiterjedt offenzívájuk eredményeképpen.

Offenzívájukat azzal párhuzamosan indították el, hogy az amerikai és a NATO vezette szövetséges erők elkezdték kivonulásukat Afganisztánból.

Még nem került a kezükre egyetlen tartományi főváros sem, de hármat – köztük Kandahárt – nagyon szorongatnak. AFP hírügynökség szerint Kandahár elvesztése nagy katonai és erkölcsi veszteség lenne az afgán hadsereg számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában