Terrorizmus

2021.08.09. 14:17

Több mint negyven civillel végeztek a dzsihadisták Maliban

Több mint negyven civillel végeztek dzsihadisták vasárnap Mali északi részén – mondták el helyi illetékesen hétfőn újságíróknak.

A motorral érkező szélsőségesek a nigeri határon található Karou, Ouatagouna és Daoutegeft falura csaptak le, ahol válogatás nélküli gyilkolásba kezdtek – tájékoztatott egy biztonsági tisztségviselő.

Karouban húsz, Ouatagounában 14 civilt öltek meg. A többiek Daoutegeftben vesztették életüket – pontosított az egyik település képviselője.

Egy negyedik faluban is támadásról számoltak be, más források pedig 51 halálos áldozatról tudnak.

A katonaság csapatokat küldött a helyszínre, hogy biztonságot nyújtson a lakosságnak.

Egy mali civil szervezet munkatársa jelezte: nehezen tartják a kapcsolatot a szóban forgó településekkel, mert a dzsihadisták az elmúlt napokban számos támadást indítottak a telekommunikációs infrastruktúra ellen, hogy elvágják a térséget a világtól.

Mali a Száhel-övezetben található, ahol számos iszlamista milícia tevékenykedik. Egyes csoportok az Iszlám Államnak, mások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek esküdtek hűséget. Az ország biztonsági és belpolitikai helyzete 2012 óta ingatag. A szélsőségesek támadásaiban, az etnikai villongásokban és a biztonsági erők túlkapásaiban ezrek vesztették életüket és százezrek váltak földönfutóvá az elmúlt években.

Maliban francia katonák és ENSZ-békefenntartók is jelen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában