Ország-világ

2021.09.07. 19:18

Gyurcsányék ma is beengednék a migránsokat

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal többször bizonyította már, hogy nem számíthat rájuk az ország a válsághelyzetekben. Az afganisztáni események után a 2015-öshöz hasonló migrációs hullám érheti el hazánk déli határait, ezért különösen aktuális kérdés, hogy egy esetleges baloldali választási győzelem után mit várhatnának a magyar emberek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a baloldal bevándorláspárti, nem védené meg a határokat, beengedné a migránsokat, és engedne Brüsszelnek az elosztási kvóta ügyében.

A 2015-ös migrációs válság kirobbanása után a baloldal teljesen egyértelművé tette, hogy a migráció pártján áll. Gyurcsány Ferenc akkor többek között azt hangoztatta, hogy „a bevándorlás egy álprobléma”. Szerinte „Magyarországnak kifejezetten javára válna, ha befogadná a bevándorlókat”.

Az első években folyamatosan jelentékteleníteni próbálták a tömeges illegális bevándorlás veszélyét, és feleslegesnek nevezték a védekezést, főként a határkerítést.

- A legrosszabb ösztönökre épít a kormány, amikor kerítést akar húzni a határra – hangoztatta 2015 nyarán Gyurcsány Ferenc.

Bár már akkor nyilvánvaló volt, hogy óriási migrációs hullám veszélyezteti Magyarországot, Gyurcsányék megpróbálták ezt elhazudni. Többször is „kormányzati gumicsontnak” nevezte a fizikai határzárat a DK vezetője, az atv-nek 2015 júliusában úgy fogalmazott, hogy „látványos és hangulatformáló kerítést építeni, de ez semmit nem fog megoldani.”

Gyurcsány a védelmi vonal felállítását követően is kitartott álláspontja mellett, és az Inforádiónak 2015 októberében azt mondta, hogy a kerítés nem hatékony megoldás, és ha mindenképpen bele vagyunk szeretve, mert kell egy erős szimbólum, akkor le kell zárni a határt jelentős szakaszokon, de ki kell építeni három-négy, nagy tömeg átlépésére alkalmas állomást.

Ehhez képest a 2018-as kampány előtt egy rendezvényen elismerte, hogy a kerítés az emberek számára egy nagyon erős szimbólum.

Az emberek fejében ez a biztonság szimbóluma lett, ezzel számolni kell. Éppen ezért ma azt mondani, hogy a kerítést le kell bontani, politikai öngyilkosság volna. És én nem szeretnék öngyilkos lenni. Helyette a már meglévő kerítést használni is lehet, a szabályozott beengedés eszközeként, ha mögötte egy humánus rendszer áll

- magyarázta Gyurcsány.

Az atv műsorában később, 2019 szeptemberében elismerte, hogy korábban még a határzár lebontása mellett érvelt, de szerinte 2015-ben még más volt a helyzet. – A kerítés mára jelképpé vált, és szimbólumokkal nem kell küzdeni – indokolta Gyurcsány Ferenc a 180 fokos fordulatot. A baloldal vezérének és feleségének álságos migrációs politikáját az is jól illusztrálja, hogy

Dobrev Klára 2019. augusztus végén azt mondta: nem támogatja, hogy Magyarország pénzt kapjon az uniótól a határvédelemre.

Szintén Gyurcsány feleségétől származik az a kijelentés, hogy „ha Orbán Viktor az ufók ellen lázítana, akkor ma Magyarországon az emberek többsége az ufóktól félne.” Dobrev ezt az ellenzéki pártok listavezetőinek kerekasztal-beszélgetésén mondta az európai parlamenti választási kampányban, hozzáfűzve, hogy

a bevándorlás nem több egy „zseniális kommunikációs trükknél”.

Gyurcsányék nem szavazták meg a migránsok betelepítését meggátló alkotmánymódosítást sem, sőt a betelepítési kvóta mellett gyűjtöttek aláírásokat. A migránskvóták elleni népszavazást is bojkottálták 2016-ban. Az uniós vezetők a mai napig sem mondtak le a bevándorlók kvóták szerinti elosztásáról a tagállamok között, és fennáll a veszély, hogy egy baloldali fordulat után az új kormány engedne Brüsszelnek.

Főnökéhez hasonló kommunikáció pályát követett Karácsony Gergely főpolgármester, aki Gyurcsány Ferenc hatalmi játszmájában ismét főszerepet tölt be miniszterelnök-jelöltként.

- Semmiképpen se kerüljön sor a határ menti kerítés megépítésére – jelentette ki Karácsony még 2015 májusában az atv műsorában. A Párbeszéd elnöke egyébként sem titkolta, hogy szívesen látná a bevándorlókat Magyarországon. Miután a kormány bejelentette a kerítés felállítását, pártja nevében azt posztolta a közösségi oldalára: „meggyőződésünk, hogy egy sokszínű, különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező közösség erősíti és előreviszi Magyarországot.” Emlékezhetünk arra is, hogy Karácsony Gergely egyik ötlete volt a migránsokat használaton kívüli laktanyákban való elhelyezése.

A budapesti polgármester egyébként még a 2018-as parlamenti választás előtt, az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltjeként is úgy fogalmazott, hogy

nem építette volna meg azt a „nyamvadt kerítést”, aminek a felállítását „butaságnak” nevezte.

Miután a magyar emberek nem díjazták a bevándorláspárti szlogenjeit, Karácsony az elbukott parlamenti választás után, mint mindig, főnöke példáját követve, megpróbálta a kerítés értelmét kétségbe vonni.

A Presse am Sonntag nevű osztrák lapnak idén májusban azt mondta a határkerítésről.

„Szerintem nem lehet lebontani. De nem a kerítés a probléma: Magyarország nem tartja be azokat a nemzetközi és humanitárius törvényeket, amelyek mellett elkötelezte magát. Ezen változtatnunk kell”.

Vagyis ugyanazt mondta, mint Gyurcsány: lehet, hogy ott hagyják a kerítést, amíg muszáj, de mindenképp átengedik rajta a migránsokat.

A Die Zeit-nak adott augusztus eleji interjújában egyértelműen leleplezte a hazug baloldali kampányt. – Hadd legyek őszinte: ezzel nem tudunk választást nyerni.

A menedékkérők emberi jogait biztosítani morális kötelességünk, és a programunk része, de nem fogjuk rányomtatni a választási plakátjainkra

- ismerte el Karácsony.

A választók szándékos félrevezetése nem új keletű, 2006-ban ugyanezt a stratégiát követte Gyurcsány és csapata, a valósággal hónapokkal a választások után, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor szembesült az ország közvéleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában