biden két tűz között

2021.09.23. 23:41

Lemondott az amerikai különmegbízott a haitiak kiutasítása miatt

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja csütörtökön, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti migránsok százait toloncoltatta vissza az utóbbi napokban a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta karibi államba.

„Nem akarom, hogy kapcsolatba hozzanak az Egyesült Államok embertelen és kontraproduktív döntésével, amely alapján haiti menekültek és illegális bevándorlók ezreit fogják kitoloncolni” – írta a júliusban kinevezett Daniel Foote különmegbízott Antony Blinken amerikai külügyminiszternek címzett üzenetében. Foote szerint Haitiban annyira szörnyű állapotok uralkodnak, hogy

az amerikai tisztségviselők mozgása gyakorlatilag csak őrzött épületegyüttesekre korlátozódik az országban tevékenykedő fegyveres csoportok miatt.

Mint írta, Haiti összeomlott állam, és képtelen megbirkózni a visszatérő migránsok áradatával.

„Haitival kapcsolatos politikánk súlyos hiányosságokat mutat, javaslataimat pedig sorra figyelmen kívül hagyták, illetve félresöpörték, vagy átdolgozták őket egy tőlem idegen elképzelés megvalósítására” – nehezményezte Foote.

Az amerikai külügyminisztérium sajnálatosnak nevezte a különmegbízott lemondását, ugyanakkor védelmébe vette Joe Biden amerikai elnök kormányának bevándorlási politikáját, mondván egyszerűen téves, hogy figyelmen kívül hagyták volna (Foote) javaslatait.

„Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy részt vett volna a megoldásra törekvő politikai folyamatban, Daniel Foote különleges megbízott lemondott és tévesen írta le a lemondása körülményeit” – hangsúlyozta Ned Price külügyi szóvivő közleményében. „Nem élt számos lehetőséggel, hogy hivatali ideje alatt kifejezze aggodalmait a migrációval kapcsolatban, és ehelyett a lemondás mellett döntött” – fűzte hozzá állásfoglalásában Price.

A napokban több mint tizennégyezer latin-amerikai menedékkérő – zömében haiti állampolgár – vert tábort a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio hídnál.

Az Egyesült Államok a migrációs nyomás enyhítésére eddig több mint 1400 haiti állampolgárt toloncolt vissza hazájába

a texasi Del Rio városában lévő táborból. Az amerikai belbiztonsági tárca szerint további 3200 haiti állampolgárt pedig őrizetbe vettek. A kitoloncolások vasárnap indultak, és volt, hogy naponta hét repülőjárat is indult Haitira.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nemrég arra figyelmeztetett, hogy a kitoloncolások sérthetik a nemzetközi jogot.

Haitit több csapás is érte az utóbbi időben. Jovenel Moise haiti elnököt július 7-én meggyilkolták, majd augusztusban először egy 7,2-es erősségű földrengés, majd egy trópusi vihar sújtotta a karibi szigetországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában