Ország-világ

2021.09.06. 11:40

Oltakozásra szólít föl Áder János

A járvány következő hulláma már nincs messze, ezért az oltatlanoknak jelentkezniük kell vakcináért, mivel a betegség lefolyását nem lehet megjósolni – mondta az államfő.

Szentgotthárd, 2021. szeptember 4. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Magyarországi Szlovének Szövetségének 30 éves jubileumi ünnepségén a szentgotthárdi színházban 2021. szeptember 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A koronavírus elől nem lehet elbújni, az oltásra jelentkezők rövid időn belül megkapják a vakcinát, és ezzel tartós védettséget szerezhetnek – mondta az államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Áder János üdvözölte, hogy a beoltottak száma lassan megközelíti a 6 milliót, hiszen ennek is köszönhető, hogy Magyarországon az élet visszatérhetett a rendes menetébe, felszabadultan lehetett nyaralni, megszűnt a kórházak leterheltsége. A járvány következő hulláma ugyanakkor már nincs messze, ezért az oltatlanoknak jelentkezniük kell vakcináért, mivel a betegség lefolyását nem lehet megjósolni – tette hozzá.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a műsor vendégeként megerősítette, hogy a delta variáns várhatóan az oltatlanok járványa lesz. A professzor szerint az új mutáció már olyan erősen fertőz, hogy a nyájimmunitás nem akadályozza a terjedését, védelem nélkül csak idő kérdése a megbetegedés. Említett olyan eseteket is, amikor a betegek kórházban, súlyos tünetekkel küzdve bánták meg, hogy korábban nem szerezték meg oltással a védettséget.

A beszélgetésben a köztársasági elnök megjegyezte, hogy az oltásellenes vélekedések hamisnak bizonyultak, sem a vakcinák tesztelése, sem az esetleges mellékhatások nem adnak okot a visszautasításra. A Magyarországon alkalmazott oltóanyagokkal szemben nincs helye kételynek, a tapasztalatok kedvezőek – tette hozzá.

Merkely Béla részben a keleti vakcinákkal magyarázta, hogy a belföldi járványhelyzet sokkal kedvezőbben alakult, mint Európa más részein, ahol azokkal nem oltottak. Kifogásolta egyúttal, hogy több országban nem voltak egyértelműek a bevezetett intézkedések.

Az államfő kérdésére a professzor kifejtette, hogy antitestvizsgálattal nem lehet fölmérni a vírussal szembeni védettséget, hiszen az több tényező függvénye, a vérben található ellenanyagok csak az egyiket jelentik, ráadásul el is tűnnek idővel. A védettség ettől függetlenül megmarad, miként a kanyaró vagy a torokgyík sem fenyegeti a beoltottakat, hiába nincs ellenanyag a szervezetben. Merkely Béla a 18 év alattiaknak is ajánlja az oltást, kismamák számára pedig két mRNS-vakcinát, a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagát javasolja. Várakozása szerint a koronavírus idővel eltűnik, ám ősszel Magyarországon ismét terjedni fog, a korlátozásokra várhatóan az oltatlanoknak kell majd készülniük.

Áder János hangsúlyozta, hogy a negyedik hullám hamarosan elkezdődik, de addig van még valamennyi idő, és van elég vakcina is, hogy mindenki megkapja az oltást.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést:

https://soundcloud.com/ader-janos-podcastja/3-millio-res-a-pajzson-23-kek-bolygo-ader-janos-podcastja

Borítókép: Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Magyarországi Szlovének Szövetségének 30 éves jubileumi ünnepségén a szentgotthárdi színházban 2021. szeptember 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában