tragédia

2021.09.03. 10:56

Tucatnyian meghaltak egy angolai zagyömlés miatt a Kongói DK-ban

Az angolai gyémántbányászat 75 százalékát adó Catoca gyémántbányából július végén ömlött zagy a folyóba, amely a szennyezéstől vörös színűvé változott.

Tizenkét ember meghalt és 4400-an megbetegedtek a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén, miután a szomszédos Angola egyik gyémántbányájából júliusban mérgező zagy ömlött a Tshikapa folyóba – közölte csütörtökön a kongói környezetvédelmi minisztérium.

Eve Bazaiba környezetvédelmi miniszter tudatta, hogy a Kongói DK kártérítést fog követelni, de konkrét összeget nem említett.

Dieudonné Pieme, Kasai tartomány kormányzója a zagyömlés után megtiltotta, hogy a környéken élők vizet vegyenek vagy halat fogyasszanak a Tshikapából. Pieme azt is elmondta, hogy a folyóban rengeteg hal is elpusztult.

Az angolai gyémántbányászat 75 százalékát adó Catoca gyémántbányából július végén ömlött zagy a folyóba, amely a szennyezéstől vörös színűvé változott. A halálesetekkel kapcsolatos bejelentést a Sociedade Mineira de Catoca bányavállalat egyelőre nem kommentálta. A cég korábban azt közölte, hogy haladéktalanul intézkedtek, hogy minimálisra csökkentsék a szennyezést, az érintett közösségeket pedig élelmiszercsomagokkal segítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában