időjárás

2021.10.22. 11:49

Csehországban mintegy 270 ezer háztartás maradt áram nélkül a szélvihar miatt

A meteorológiai intézet szerint a síkvidékeken a szélsebesség elérte az óránkénti 90 kilométert, míg a hegyvidékeken az óránkénti 125 kilométert.

Szélvihar következtében mintegy 270 ezer háztartás áram nélkül Csehországban

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2021. október 21., csütörtök (MTI) – Mintegy 270 ezer háztartás és vállalat maradt áram nélkül csütörtökön Csehországban az országon átvonuló heves szélvihar következtében – jelentette a cseh közszolgálati rádió.

A legnagyobb mértékű áramkiesés – mintegy 100 ezer háztartást érintő – Közép-Csehországban történt. Dél-Csehországban több mint 10 ezer háztartás volt a délutáni órákban áram nélkül.

A meteorológiai intézet szerint a síkvidékeken a szélsebesség elérte az óránkénti 90 kilométert, míg a hegyvidékeken az óránkénti 125 kilométert.

A heves széllökések elsősorban az ország nyugati és középső részein okoztak anyagi károkat, letépték a házak tetőszerkezeteit, fákat, villanyoszlopokat döntöttek ki. A ledőlt fák több helyen akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat. A Cseh Vasút már kora reggel egész napi hatállyal jelentősen csökkentette a szerelvények megengedett gyorsaságát, így a vonatok országszerte nagy késéssel közlekednek. A meteorológiai intézet szerint a szélvihar lecsendesülésére csak az esti órákban lehet számítani.

Több természetvédelmi terület igazgatósága ideiglenesen megtiltotta a látogatásokat, és bezárt számos állatkert is. Leálltak a hegyvidéki kötélpályák, Prágában pedig az állatkerten kívül bezárták a turisták és a lakosok körében igen népszerű várkerteket is.

Problémákkal küszködik a prágai tömegközlekedés és a nemzetközi repülőtér is, ahol a heves szélviharok miatt délelőtt több gép nem tudott felszállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában