sikerült

2021.10.30. 19:30

Egyezségre jutott Moldova és Oroszország a gázvitában

A megállapodás részleteit egyelőre nem tették közzé.

Egyezségre jutott Moldova és Oroszország pénteken kettejük gázvitájában.

A chisinaui kormány szóvivője péntek este közölte, hogy sikerült öt évvel meghosszabbítani a gázszállítási szerződést az orosz Gazprom vállalattal. Az illetékes hozzátette, hogy a Szentpéterváron folytatott egyeztetések során sikerült egyezségre jutni a moldovai adósságot, illetve a beszerzési árakat illetően is.

Az orosz gázipari óriásvállalat megerősítette a szerződéshosszabbítást „kölcsönösen előnyös feltételeket” emlegetve.

A megállapodás részleteit egyelőre nem tették közzé.

A moldovai-orosz gázmegállapodás elvileg szeptember végén járt le, de aztán egy hónappal a felek meghosszabbították. A tárgyalásokon éles vita bontakozott ki mindenekelőtt a moldovai szempontból magas gázárak és a több mint 700 millió dolláros moldovai adósság törlesztéséről, amelyet a chisinaui vezetés ilyen formában nem ismert el.

Moszkva az áremelések tekintetében az orosz gáz iránti megnövekedett nemzetközi keresletre, illetve erősen megemelkedett árszintre hivatkozott.

Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök október 22-én a gázellátási válság miatt szükségállapotot hirdetett ki az országban. Az Európai Unió a helyzetre tekintettel 60 millió euró további támogatást ígért Moldovának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában