Ország-világ

2021.10.13. 12:55

Orbán Viktor: hazánk számára is sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

Sorskérdés Magyarország és Európa számára, hogy Egyiptom meg tudja védeni a szárazföldi és a tengeri határait is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután az egyiptomi államfővel egyeztetett szerdán Budapesten.

Budapest, 2021. október 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Karmelita kolostor teraszán 2021. október 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A kormányfő az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában kiemelte: „Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik. Párizs biztonsága nem a francia-német határnál kezdődik. Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb-magyar határnál kezdődik, és egy tágabb összefüggésben ott kezdődik” Egyiptomnál, az ország szárazföldi és tengeri határainál.

„Csak a legnagyobb elismeréssel tudunk szólni arról, hogy 2016 óta migránsokat szállító hajó nem tudott kifutni egyiptomi területről, ami nagy hozzájárulás a mi és egész Európa biztonságához”

- jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta:

a két ország között nincsenek vitás ügyek, és mindketten keresik az együttműködés elmélyítésének lehetőségét.

A miniszterelnök megköszönte az egyiptomi államfőnek, hogy felajánlotta a magyar gazdaság szereplőinek a részvételt az egyiptomi gazdaság fejlesztésében.

Kifejtette: kedden V4-es formátumban találkoztak az egyiptomi elnökkel, most pedig a kétoldalú kapcsolatokra összpontosítottak, és több megállapodást is kötöttek. Az egyiptomi-magyar kapcsolatok bázisa az a nemzetközi méretekben is példátlan fejlődés, amelyet Egyiptom az elmúlt hét évben mutatott – mondta.

Emlékeztetett: 2011 után zűrzavaros térség volt Egyiptom és általában az arab tavasz által érintett térség. Ez nemcsak politikai zavarodottság volt, hanem dezorganizáció a gazdasági életben – mondta.

Felidézte: 2015-ben találkozott először Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, aki bemutatta a terveit, hogy miként fogják modern gazdasági nagyhatalommá tenni Egyiptomot. Ennek két nagy alapja volt: a szerencsés fekvése az országnak és a 100 milliós népesség, amely hatalmas erő – mutatott rá.

Orbán Viktor szerint „mi magyarok is dicsekedhetünk néhány dologgal”, és „mi is tudunk mutatni új dolgokat, fejlődést, teljes foglalkoztatást, sok mindent”, de ez egy tízmilliós országnak a dimenziójában megvalósuló fejlődés. Az a fejlődés pedig, amely Egyiptomban történt, egy százmilliós dimenzióban megvalósuló fejlődés – közölte. Hozzáfűzte:

az a kép, amely korábban az arab tavasz idején „a mi fejünkben élt Egyiptomról”, teljesen átadta a helyét annak a meggyőződésnek, hogy Egyiptom fantasztikus partnere lehet Magyarországnak.

A kormányfő gratulált a nagy fejlődéshez, és üdvözölte, hogy a magyar gazdaság is részt vehet a következő évtized nagy egyiptomi fejlesztéseiben. Megállapodtak, hogy kijelölnek személyes megbízottakat, akik javaslatokat tesznek, hogy mely területeken milyen projekteket valósítsanak meg. Néhány területet már most azonosítottak, ilyen a mezőgazdasági együttműködés – közölte.

Kifejtette: Magyarország idén is több mint hétezer szarvasmarhát exportált. A magyar mezőgazdaságnak nagy reputációja van Egyiptomban, ezért

az élőállattartásban, a gabonafélék termesztésében és a vetőmagtermesztésben is nagy közös projektekben gondolkodnak magyar-egyiptomi és V4-egyiptomi keretekben is

- mondta a kormányfő.

Megjegyezte: Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalkozása, hogy vasúti kocsikat szállít Egyiptomba, ez a munka folyik, és tervezik, hogy karbantartó és gyártórészlegeket is kitelepítenek majd.

Kitért arra: megállapodtak, hogy az Egyiptomból Magyarországra érkező diákok számát megemelik. Az idén magyar ösztöndíjra 700 egyiptomi fiatal jelentkezett, ezért úgy döntöttek, hogy már 115 ösztöndíjat ad Magyarország egyiptomi fiataloknak – közölte.

Arról is beszélt, hogy figyelni kell a kelet-mediterrán gázforrásokra is. Az elmúlt napokban nagy hullámokat vetett az a döntése Magyarországnak, hogy gázt ezentúl nem keleti, hanem déli irányból szállítanak Magyarországnak, de ez egyben nagy lehetőség, hogy a későbbi LNG-kapacitásait Egyiptomnak be tudják kapcsolni Magyarországon keresztül az európai gázellátásba – jelentette ki.

Orbán Viktor megerősítette:

Magyarország az Európai Unióban képviselni fogja, hogy gyors döntés szülessen a migráció visszatartásához szükséges egyiptomi erőfeszítéseket megtámogató határőrvezetői akciókról.

Pénzügyi segítséget kell adni, illetve azokat a modern katonai határvédelmi eszközöket, amelyeket ma tiltólistán tart az unió, hozzáférhetővé kell tenni Egyiptom számára.

Hangsúlyozta: Egyiptom bizonyíték arra, hogy „ha van akarat, akkor mind a szárazföldi, mind a tengeri határok megvédhetők”, ez fontos és értékes tapasztalat Európa számára.

Egyiptomi államfő: Orbán Viktor jól látja és érti Egyiptom térségének ügyeit

Orbán Viktor miniszterelnök jól látja és érti Egyiptom térségének ügyeit, és tudja, miként kell kezelni azokat – jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő a megbeszélés után.

A közös sajtótájékoztatón Abdel-Fattáh esz-Szíszi tiszteletét fejezte ki Egyiptom folyamatos támogatásáért. Megköszönte a bizalmat és azt mondta, ennek segítségével Egyiptom le fogja gyűrni a 2011-2013-ban keletkezett nehézségeit.

Az egyiptomi államfő pozitívnak nevezte a kétoldalú tárgyalásokat. Közölte:

megállapodtak abban, hogy lendületet adnak a mezőgazdasági együttműködésnek, valamint fokozzák a kooperációt a turisztika és az ipar különböző területein.

Hasznosítanák a magyarok technológiai szakértelmét, szükségük van az együttműködésre – mondta, hozzátéve: mindig egyetértenek abban, hogy közösen haladnak előre.

Beszéltek az illegális bevándorlásról is – folytatta -, Egyiptom erőfeszítéseiről, hogy meggátolja az illegális bevándorlókat szállító hajók kifutását a tengerre. Ahhoz, hogy megakadályozzák az Európába irányuló illegális bevándorlást, mindenképpen vissza kell adni a migránsokat kibocsátó országok stabilitását – jelentette ki. Kiemelte, hogy ennek erkölcsi dimenziója is van: nem szeretné, hogy emberek fulladjanak a tengerbe.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi nagyszerű vezetőnek nevezte Orbán Viktort, akit meghívott Egyiptomba, hogy vendég legyen „az új főváros felavatásán”.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Karmelita kolostor teraszán 2021. október 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában