Ország-világ

2021.10.13. 16:41

Segítenie kell a kanadai tanároknak a diákok nemváltását, de tilos a szülőket beavatni

Kézikönyvet adtak ki Kanadában arról, hogyan titkolják el a tanárok a szülők elől a gyerekek nemi identitását. A tankerület tanárainak nem szabad megosztania a szülőkkel, ha a gyermekük transzneműnek gondolja magát, csak ha ebbe a fiatal beleegyezik.

A dokumentumból, melyet a torontói kerületi iskolaszolgálat állított össze, kiderül, hogy a tanárok miként segíthetnek a diákoknak elrejteni a szüleik elől a nemváltásukat, és a nemi átmenetet – írja a V4NA.

A pedagógusokat arra utasítják, hogy a gyermekek szexualitásáról és identitásáról tudomásukra jutott információkat ne közöljék a szülőkkel amennyiben a diák erre nem ad külön utasítást.

Az irányelveket tartalmazó dokumentum szerint a tanároknak segítenie kell a diákok nemek közötti átmenetét,

és azt is pontosan leírják, hogy az oktatóknak, és az iskola dolgozóinak hogyan kell kezelnie a diákok magánéletét. Ennek értelmében pedig csak a tanuló kifejezett utasítására lehet elárulni a szülőknek, vagy törvényes képviselőknek, hogy a gyermekük transznemű. „Az iskola dolgozói nem árulhatják el másoknak a tanuló transzneműségét vagy bármilyen identitását kivéve, ha valamilyen oknál fogva különösen nagy szükség van az információra”.

In this memo, the TDSB instructs toronto school officials to help students adopt a trans identity at school while deliberately hiding this information from parents pic.twitter.com/rr7vw9bFwO

Továbbá az irányelv kimondja, hogy

ezek a szabályok az óvodás korú gyermekektől az érettségizőkig mindenkire érvényesek.

A titokban nemet váltó gyermekek családjával való kommunikációt is szabályoznák. „Amikor az iskola felveszi a kapcsolatot egy titokban a nemi átmenet folyamatában lévő gyermek családjával, akkor először a diákkal kell konzultálni, hogy meghatározhassa a megfelelő személyes névmást. Erősen javasolt, hogy privát módon kérdezzék meg erről a transznemű személyt a tanév elején, és a válasznak megfelelően utaljanak rá minden kommunikáció során, ami a tanuló szüleivel történik” – áll a dokumentumban.

Azok a diákok, akik transzneműnek vallják magukat, kiválaszthatják, hogy melyik mosdót és öltözőt akarják használni,

illetve melyik sportcsapat illik legjobban az identitásukhoz. A tanórák során pedig a pedagógusoknak transz-barát tananyagokat kell oktatniuk, a befogadás érdekében.

„Az iskola vezetőségének és a dolgozóinak meg kell kérdőjeleznie a nemi sztereotípiákat, és befogadó tartalmakat kell ültetnie minden tantárgy tanítási módszertanába. Az iskolai tantervnek pedig integrálnia kell a transz-tudatosságot és a transzpozitív érdekképviseleti képzéseket a pedagógusok szakmai fejlesztési tervébe. A könyvtárosoknak transz-pozitív könyveket kell beszerezniük és ösztönözniük kell a gyermekeket arra, hogy ezeket olvassák” – olvasható az irányelveket tartalmazó dokumentumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában