Sokan bírálják az „újítást”

2021.10.16. 16:28

Szabadon szólhat a müezzin éneke a német nagyvárosban

Az egymilliós Köln vezetőségének döntése a muszlimokat imára hívó ének engedélyezéséről jelzésértékű. Országszerte feltűnést keltett.

Ezentúl bármelyik kölni mecsetből müezzin-énekkel hívhatják imára a híveket. A város (és egyben az ország) legnagyobb, központi mecsetét működtető DITIB (Török Iszlamista Vallási Intézmények Közössége) üdvözli a lehetőséget, mert szerintük a kölni városvezetés ezzel kifejezi, hogy a muszlimok a német társadalom természetes része – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A helyi Kölner Stadt-Anzeigerben közzétett önkormányzati közlemény szerint az iszlám vallásban kiemelt jelentőségű a pénteki ima, és ahogy a keresztény templomokban a harang, úgy a mecsetekben a müezzin éneke hív imára. Leszögezték: az iszlám hosszú ideje „szerves része” a német társadalomnak. A müezzinek alkalmazásának lehetősége Kölnben még új, ám országszerte több kisebb-nagyobb településen jó ideje dolgoznak már.

A kölni kezdeményezés országos feltűnést keltett és vitákat generált. Sokan – köztük muszlimok is – bírálják az „újítást”, mely az önkormányzat szerint a muszlimok megbecsülésének és a vallásszabadság tiszteletének szóló gesztus.

Necla Kelek iszlám-szakértő, szociológus is bírálta a döntést. Azt nyilatkozta: a mecseteket fenntartó iszlám szervezetek nem tesznek semmit a nők egyenlőségéért és integrációjáért.

A Kölnben működő több mint harminc mecset közül eddig egyik sem kívánt élni a lehetőséggel, de van, amelyik jelezte: fontolóra veszik müezzin alkalmazását. Ami egyébiránt kérelemhez kötött: ha egy mecsetközösség élne a lehetőséggel, az önkormányzat szerződést köt velük, amelyben rögzítik, hogy az ének csak pénteken 12 és 15 óra között, legfeljebb 5 percig szólhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában