sértés

2021.10.02. 09:39

Tajvan elítélte, hogy Kína megsértette légterét

Tajvan szombaton elítélte, hogy Kína rekordszámú, 38 harci repülőt küldött a tajvani légtérbe október 1-jén, egy kínai nemzeti ünnep alkalmával.

A tajvani honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint először 25 kínai harci repülőgép repült be a tajvani légtérbe pénteken: tizennyolc J-16-os, négy Szu-30-as, egy Yun-8-as és két H-6-os bombázó. Az este folyamán további 13 érkezett: tíz J-16-os, két H-6-os és egy KJ-500-as gép.

Pénteken ünnepelték a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának évfordulóját. Ez volt a legnagyobb légtérsértés azóta, hogy a tajvani védelmi minisztérium honlapján elkezdte nyilvánosságra hozni a hasonló incidenseket 2020 szeptemberében.

A tárca szerint a tajvani légierő figyelmeztetéseket küldött rádión keresztül, és üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket a kínai kötelék megfigyelésére.

Szu Ceng-csang tajvani kormányfő szombaton aláhúzta: Kína katonai erőfitogtatásával aláássa a térségbeli békét.

Szeptember 23-án 24 kínai harci repülőgép hatolt be Tajvan légterébe, nem sokkal azután, hogy Tajvan kérelmet nyújtott be, hogy csatlakozhasson az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) elnevezésű szabadkereskedelmi megállapodáshoz.

Június közepén 28, április közepén pedig 25 kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légterét.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erővel való egyesítés lehetőségét sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában