diplomácia

2021.11.17. 10:22

Bevezetik a térségi diplomáciába a tálibokat

A kabuli tálib kormányt meghívták az Afganisztánnal szomszédos országok következő találkozójára, és Moszkva közben arra figyelmeztetett szerdán, hogy katasztrofális fordulatot vehetnek az afganisztáni események, akár újabb polgárháború robbanhat ki, ha a tálib hatalomnak nem sikerül normalizálnia a helyzetet, és a nemzetközi közösség nem nyújt segítséget az országnak.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter a pakisztáni szenátus külügyi bizottságának ülésén közölte, hogy meghívták az afgán ügyvezető kormányt az Afganisztánnal szomszédos országok következő találkozójára. A Dawn angol nyelvű pakisztáni napilap szerint a miniszter hangsúlyozta: a kialakult afganisztáni helyzetben Iszlámábádnak az a stratégiája, hogy konstruktív kapcsolatot tart fenn Kabullal.

A lap szerint Pakisztán a tálibok augusztusi hatalomátvétele után új mechanizmust dolgozott ki az afganisztáni szomszédok közötti konzultációkra.

A találkozó résztvevői között lesz Irán, Kína, Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán. Ezeknek az államoknak a képviselői először szeptember 8-án Iszlámábádban, majd október 27-én Teheránban találkoztak, de a tálibokat egyik találkozóra sem hívták meg. A második Afganisztán-konferencián közös közleményben szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy folytassa az előremutató együttműködést Afganisztánnal, dolgozzon ki egy hosszú távú menetrendet a gazdasági integráció, a politikai és a regionális együttműködés előmozdítására.

Az Afganisztánnal foglalkozó következő találkozót Kínában tartják a jövő év elején.

Ehhez kapcsolódik, hogy Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerdán a FÁK-tagországok nemzetbiztonsági titkárainak évenkénti találkozóján Moszkvában arra figyelmeztetett, hogy az afganisztáni események katasztrofális fordulatot vehetnek, ha nem sikerült normalizálni a helyzetet az országban.

– Jelenleg Afganisztánban példátlanul súlyos helyzet van kialakulóban mind katonai-politikai, mind pedig szociális-gazdasági vonatkozásban. Ha az új hatalomnak Kabulban nem sikerül normalizálnia a helyzetet, a nemzetközi közösség pedig nem nyújt tevékeny segítséget az afgán népnek,

az események katasztrofális forgatókönyv szerint játszódhatnak le, ami lehet a polgárháború újabb felvonása, általános elszegényedés és éhezés

– mondta Patrusev, aki szerint ez az egész világ számára rendkívül kedvezőtlen fejlemény lenne. Patrusev szerint a mostani helyzet törvényszerű kifejlete annak a felelőtlen politikának, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei folytattak húsz éven át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában