Ország-világ

2021.11.19. 12:34

Elhunyt Schöpflin György

82. évében elhunyt Schöpflin György, a Fidesz volt európai parlamenti képviselője.

Életének 82. évében elhunyt Schöpflin György, a Fidesz volt európai parlamenti képviselője, egyetemi tanár, történész és politológus professzor – írja a Magyar Nemzet. Az uniós szaktekintélynek számító politikust a kormánypártok tagjai közösségi oldalaikon búcsúztatják.

– Schöpflin György professzor, egyetemi tanár, európai parlamenti képviselő mindvégig sziklaszilárdan állt ki az Európai Unió sokszínűségébe vetett hite mellett. Egy nagy szakmai tekintélyt és remek embert vesztettünk el

– írta Trócsányi László volt igazságügyi miniszter Facebook oldalán. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke úgy búcsúzott: „Nyugodj békében, Professzor úr! Hiányozni fogsz”.

Varga Judit igazságügyi miniszter a politikus kedvenc versidézetével, a híres XIX. századi angol költő, Alfred Tennyson Odysseus című versének részletével búcsúzott.

„A sziklákon már hunyorog a fény; / a nappal sápad: kél lassan a hold: /a mélység zendül.”

Schöpflin György gyermekként költözött Nagy-Britanniába családjával, később a glasgow-i egyetem jogi karán szerzett diplomát. A Londoni Közgazdasági Egyetemen a kelet- és közép-európai politikatörténet professzora volt, majd a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-európai Tanulmányok intézetében dolgozott egyetemi tanárként. 2003-ban lépett be a Fideszbe, 2004-ben pedig szerepelt a párt európai parlamenti listáján. Egészen a 2019-es választásokig az Európai Parlament tagja volt, uniós berkekben is az egyik legelismertebb magyar politikusnak számított. Visszavonulásakor adott interjújában arról beszélt, hogy már nem merné magát fiatalnak nevezni, emiatt adja át a stafétabotot. Schöpflin György hosszan tartó betegség után hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában