migrációs nyomás

2021.11.12. 15:28

Légitársaságokat szankcionálna az EU az illegális bevándorlók miatt

A Belavia fehérorosz légitársaság a török hatóságok kérésére péntektől nem vesz fel iraki, szíriai és jemeni állampolgárokat Törökországból Fehéroroszországba induló járataira – közölte honlapján a légitársaság. A hírt az Interfax orosz hírügynökség ismertette.

Közleményében a Belavia kiemelte, hogy a tilalom alá eső országok utasainak a vásárlás helyén, levonás nélkül visszatérítik a repülőjegy árát.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiai és afrikai migránsok, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni.

Az EU szankciókkal sújtaná az orosz és a török légitársaságot

Az Európai Unió szerint a minszki vezetés hibrid támadást indított az unió ellen, a háború sújtotta országokból menekülők ezreit biztatva azzal, hogy Fehéroroszország határán át bejuthanak az unió területére. Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat oda szállító légitársaságokkal szemben. Az Egyesült Államok és több európai ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülését követően közös nyilatkozatban szólították fel az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsimet, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migránsválságnak.

Az Európai Unió új szankciócsomagja, amelyet az illegális migránsok fehérorosz-lengyel határon történő átkelési kísérletei miatt tervez bevezetni, érintheti az Aeroflot és a Turkish Airlines légitársaságokat – jelentette a Bloomberg szerda éjjel egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A cikk szerint az EU és az Egyesült Államok december elején közösen számol be az újabb büntetőintézkedésekről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, miután Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban, azt mondta:

– Megvizsgáljuk azon légitársaságok szankcionálásának lehetőségét, amelyek elősegítik az embercsempészetet Minszken át az Európai Unió és Fehéroroszország határára – hozzátette: az Egyesült Államok olyan szankciókat készített elő Fehéroroszország ellen, amelyek december elején lépnek hatályba.

Egy nappal korábban Heiko Maas német külügyminiszter rámutatott, hogy az EU a migrációs válság miatt egyértelmű következtetéseket fog levonni, többek között azon légitársaságok tekintetében, amelyek gépeivel menekülteket szállítottak Fehéroroszországba, valamint a tranzitországok tekintetében.

A migrációs válság a Fehéroroszország és több uniós ország közötti határon a harmadik világ országaiból érkező illegális migránsok beáramlása miatt alakult ki. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azzal vádolta Minszket, hogy a közel-keleti országokból érkező migránsokat szándékosan hibrid fegyverként használja Európa ellen.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Turkish Airlines légitársaság migránsokat szállítana Fehéroroszországba.

Az Aeroflot orosz légitársaság közleményben reagált a Bloomberg értesülésére. A vállalat azt írta: Az Aeroflot nem üzemeltet menetrend szerinti és charterjáratokat iraki és szíriai városokba, valamint járatokat az Isztambul-Minszk útvonalon.

A közlemény szerint az iráni, iraki és szíriai állampolgároknak az Orosz Föderáció területén keresztül a Belarusz Köztársaságba történő tranzitforgalma bonyolult, mivel ehhez orosz tranzitvízum szükséges. A társaság szerint a hatályos vízumszabályoknak megfelelően mindössze 19 utas utazott Bejrútból a moszkvai Seremetyevó repülőtéren keresztül Minszkbe.

Nincsenek más tranzitutasok – szíriai és iraki állampolgárok –, akik más célállomásokról, például Taskentből, Isztambulból, Dubajból utaztak volna Minszkbe – közölte az Aeroflot, a Bloomberg jelentését kommentálva.

A légitársaság nem zárta ki annak lehetőségét, hogy pert indít a Bloomberg ellen. Mint írta: a szankciós fenyegetésről szóló információk jelentős negatív hatással lehetnek a vállalat működési és pénzügyi tevékenységére, valamint a cég tőzsdei értékére. Az Aeroflot minden lehetséges eszközzel meg kívánja óvni a vállalat és részvényesei érdekeit, akár a bíróság előtt is. A társaság hangsúlyozta, valótlan az értesülés, amely szerint érintett lenne a migránsok Fehéroroszországba történő tömeges szállításában.

Hogy a szankciók miből állnak majd, egyelőre nem ismert teljes egészében, ahogy az sem, hogy mikor születik meg a végső döntés a szankciók kiszabásáról. Hírügynökségi információk szerint az EU mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

Idén, május 23-án a fehérorosz hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát és barátnőjét. Az eset óta a Belavia nem repülhet az Európai Unió légterében. A fehérorosz állami légitársaság ugyanakkor továbbra is közlekedik olyan célállomásokra, mint Azerbajdzsán, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Georgia, Jordánia, Kazahsztán, Örményország és Üzbegisztán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában