Ország-világ

2021.11.14. 08:49

Saját követői szedték szét a határon túliakról posztoló Márki-Zayt

Úgy tűnik, a baloldalon még sincs konszenzus a határon túli magyarok szavazati jogáról.

Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nem aratott osztatlan sikert a baloldal miniszterelnök-jelöltjének e heti posztja, amelyben azt állította, a baloldalon konszenzus van arról, hogy a határon túli magyarok állampolgárságukkal járó jogként szavazhassanak a magyarországi parlamenti választásokon.

A posztra háromezren reagáltak, közülük több mint ezren azt jelezték, hogy feldühítette őket Márki-Zay Péter kijelentése.

„Na, ez nálam kiverte a biztosítékot” – írta az egyik hozzászóló, akinek kommentje az egyik legtöbb lájkot gyűjtötte be. A szöveges reakciók között keresve se találni támogató hangvételűt, a legtöbben a DK jól ismert álláspontját kommentelték Márki-Zay bejegyzése alá, amely szerint csak az szavazzon Magyarországon, aki itt él és adózik. Volt olyan vélemény is, amely szerint ezt a programpontot titkolni kellene a választásokig, mert így nem lehet nyerni.

A baloldali politikus posztjában jelezte, hogy egy székelyföldi újságnak nyilatkozott a témában. Márki-Zay Péter szerint egyébként inkább saját képviselőt kellene küldeniük a parlamentbe, a baloldalon korábban arról is beszéltek, hogy a magyarországi nemzetiségekhez hasonlóan a határon túliak is szószólót küldjenek az Országgyűlésbe, és ne szavazhassanak pártlistákra.

A határon túli magyarok egyszerű honosítását az Orbán-kormány 2010 után az egyik első, szimbolikus intézkedésével tette lehetővé, miután 2004-ben a frissen hivatalát elfoglaló Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gyűlöletkampányt vezényelt határon túli nemzettársaink ellen. Ennek eredményeként december 4-én a kettős állampolgárságról tartott népszavazás érvénytelen lett.

A most Gyurcsányék támogatásával miniszterelnök-jelöltként induló Márki-Zay az interjúban egyébként úgy próbálta hárítani felelősségét, hogy azt emlegette: abban a kampányban egyik oldalon sem vett részt (akkortájt Kanadában élt),

azonban szerinte csak a részvétel hibádzott, a magyarok többsége akkor is a kettős állampolgárság mellett foglalt állást.

Az akkori eredményeket felidézve azonban látható, hogy Gyurcsányék kampánya relatíve sikeres volt, a megjelentek mindössze 52 százaléka igennel, a megjelentek másik fele (48 százalék) nemmel szavazott a kérdésre.

Az akkori gyűlöletkampány a mai napig hatással van a közvéleményre, ezt mutatták meg a hódmezővásárhelyi polgármester posztja alatti megnyilvánulások is.

Borítókép: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában