incidens

2021.11.09. 23:26

Továbbra sem tájékoztatták a felvidéki Szövetség elnökét Ukrajnából való kitiltásának okáról

Hivatalosan máig nincs válasz.

Mind ez idáig hivatalosan sem az ukrán, sem a szlovák külügyminisztérium nem tájékoztatta az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnökét, Forró Krisztiánt arról, mi volt az oka, hogy a politikust közel egy hete nem engedték belépni Ukrajnába, s két évre kitiltották az országból – derült ki a párt sajtóosztálya által az MTI-nek kedden küldött sajtóközleményből.

Forró Krisztián november 3-án a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghívására Ungvárra tartott, amikor a Záhony-Csap közúti határátkelőn az ukrán határőrizeti szervek nem engedélyezték az Ukrajnába való belépését, és 2023. október 26-ig kitiltották az országból. A kitiltás okát hivatalosan sem akkor, sem később nem közölték a politikussal.

A felvidéki magyar párt sajtóközleményében azt írta: „Nem hivatalos forrásokból származó információk szerint Forró Krisztián ukrajnai kitiltásának oka egy korábbi rövid videó közzététele, amelyben a kárpátaljai magyarokat arra biztatja, hogy a helyhatósági választásokon a saját, magyar pártjukat támogassák.”

A Szövetség a kitiltás nem hivatalos okaira reagálva teljesen elfogadhatatlannak nevezte azokat. A párt sajtóközleményében megjegyzi: ilyen elvek mentén az ukrajnai hatóságok egy ukrán nemzetiségű szlovák állampolgár ukrajnai beutazását is megtilthatnák, ha az illető a közösségi médiában valamelyik ukrajnai ukrán pártra való voksolásra biztatna.

„Szlovákia kitartóan támogatja keleti szomszédja integrációs törekvéseit, de vajon maga Ukrajna mennyire veszi komolyan az EU-hoz való csatlakozást, ha egy uniós állampolgárt a szabad véleménynyilvánítás keretein belül közzétett videoüzenete miatt három évre kitiltanak az országból?” – írta sajtóközleményében a Szövetség.

A Szövetség elnöke az Ukrajnából történt kitiltása után az ország pozsonyi nagykövetétől kért tájékoztatást a kitiltás okairól, valamint tájékoztatta a történtekről a szlovák külügyminisztériumot is, melynek vezetőjét, Ivan Korcokot megkérte: hozza nyilvánosságra azoknak a szlovák állampolgároknak a listáját, akiknek megtiltották az Ukrajnába történő belépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában