Jövedelemarányos

2021.12.28. 07:45

Januártól duplázódik, havi 50 ezer forintra nő az árvaellátás legkisebb mértéke

A jövőre havi 50 ezer forintra nő az árvaellátás legkisebb mértéke, az intézkedés 40 ezer személyt érint, az első utalás 2022. január 12-én érkezik a számlákra – írta a Világgazdaság kedden a Magyar Államkincstártól (MÁK) kapott információ alapján.

Az árvaellátás jelenlegi alsó határa 24 250 forint. A minimumellátás duplájára emelése 8,1 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal növeli a rendszeres ellátások jövő évi kiadásait. A Nyugdíjbiztosítási Alap jövőre összesen 38,6 milliárd forintot irányoz elő az árvaellátásra.

A költségvetésben tavaly ezen a soron 29,3 milliárd forint szerepelt, de a tényadat végül 29,5 milliárd forint lett – közölte a lappal a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin hivatala, hozzátéve, hogy 2021-re 28,5 milliárdot tervez e célra a költségvetés.

Tavaly decemberben Magyarországon 55 768 árva vagy félárva gyermek után folyósítottak ellátást. Jelenleg az árvaellátás átlagos havi nagysága 41,5 ezer forint, a jogosultak közül 42 ezren kapnak havi 50 ezer forintnál kevesebbet.

Novák Katalin hivatala közölte azt is: Magyarországon az árvaellátás mértéke az elhunyt szülő által megszerzett szolgálati időhöz és az általa az elhalálozásáig elért jövedelemhez igazodik. A juttatásnak nem volt, és ezután sem lesz felső összeghatára.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában