Életközelben

2021.12.11. 12:10

Semmilyen járványügyi védekezés nem éri el az átoltottság hatékonyságát (videó)

Csak az oltás segít - jelentette ki Kásler Miklós.

Semmilyen járványügyi védekezés nem éri el az átoltottság hatékonyságát, mondta Kásler Miklós legújabb videóinterjújában - írja az Origo.

Az emberi erőforrások minisztere beszélt továbbá a fiatalok oltásának fontosságáról, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben megvalósult egészségügyi fejlesztésről, valamint újabb koronavírussal kapcsolatos tévhitekről rántotta le a leplet.

Az első és a második oltás felvétele életet ment – így kommentálta a meghosszabbított oltási akció hét sikerét és az oltás felvételének fontosságát Kásler Miklós. Hozzátette: míg az első két dózis idővel veszít a hatékonyságáról, a harmadik oltás ismételten 90 százalékra emeli a védettséget a fertőzéssel szemben.

"Mindenkit személyesen megkeresünk, hogy vegye fel a harmadik oltást" – hangsúlyozta a miniszter.

A gyermekek oltásával kapcsolatban kiemelte: a vírus újabb mutációi egyre fiatalabb korcsoportokat értek el, ezért rendkívül fontos a gyermekek átoltottsága is. Az ő esetükben is előfordulhatnak poszt-Covid tünetek, illetve könnyen tovább adhatják a fertőzést – jelezte a tárcavezető.

A beszélgetés során olyan tévhitek cáfolatát adta az orvosminiszter, minthogy a vitaminok és ásványi anyagok gyógyítják a koronavírust, vagy hogy a vakcina megszakíthatja a terhességet.

"Találkoztam már ezekkel a téveszmékkel, és tudományos alapon kijelenthetem, hogy ezek álhírek" – mondta a miniszter, aki azt a tévhitet, mely szerint az oltóanyagok elősegíthetik a rosszindulatú sejtburjánzást úgy kommentálta: pontosan az ellenkezője igaz, a daganatos betegek abba a csoportba tartoznak, akiknek kimondottan életmentő lehet a vakcináció.

Kásler Miklós a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben lezajlott nagyszabású fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: amikor az országos intézetet fejlesztik, akkor az egész magyar kardiovaszkuláris rendszer fejlődik.

"Olyan technológiai, infrastrukturális fejlődéseken megy keresztül, amely bármilyen európai összevetésben megfelelő" – mondta a miniszter.

Szóba került szociális és kulturális dolgozókat érintő 20 százalékos béremelés, amiről azt mondta: rendkívül nagy öröm, hogy a magyar gazdaság állapota biztos alapot teremt a jelentős béremelésekhez.

A beszélgetés végén a miniszter elmondta: három miniszterrel találkozott Grúziában. Hangsúlyozta: a tárcaközi egyeztetéseknek köszönhetően Grúzia is belépett a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémiába. Ez egy rendkívül kedvező körülmény, mert ezáltal közel kerülhetnek az európai onkológiához.

Borítóképünkön Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában