Összehangolt akció

2021.12.14. 21:22

Több mint ötszáz dopping- és gyógyszerhamisítót vettek őrizetbe Európa-szerte

A Shield (Pajzs) II fedőnevű műveletben 26 ország bűnüldözési hatóságai vettek részt francia, finn, görög és olasz nyomozók vezetésével.

Európa-szerte ötszáznegyvennégy gyanúsítottat vettek őrizetbe egy dopping- és gyógyszerhamisítók elleni razzia során, illetve lefoglaltak 63 millió euró (23 milliárd forint) értékben különböző készítményeket - közölte kedden az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) Hágában.

A Shield (Pajzs) II fedőnevű műveletben 26 ország bűnüldözési hatóságai vettek részt francia, finn, görög és olasz nyomozók vezetésével. A közreműködő hatóságok túlnyomó részben doppingszereket és állítólagos koronavírus elleni gyógykészítményeket foglaltak le a bűnözőktől.

Az Europol közlése szerint a nyomozás olyan bűnszervezetekre összpontosított, amelyek doppingszerekkel, illetve rákos megbetegedések, merevedési zavarok és allergiák kezelését szolgáló hamisított gyógyszerekkel, valamint fájdalomcsillapítókkal kereskedtek. A bűnözők a közösségi hálózatokon keresztül forgalmazták termékeiket, vásárlóik pedig főként amatőr sportolók voltak.

Az uniós rendőrségi együttműködési szervezet szerint harminchárom bűnözői hálózat és harminchét vállalat ellen nyomoztak. Az üggyel összefüggésben mintegy 1400 büntetőeljárást indítottak és több mint 6500 sportolót is ellenőriztek.

Az Europol egyben figyelmeztetést adott ki, miszerint közegészségügyi kockázatot jelentenek a hamisított gyógyszerek és egyéb készítmények, amelyeket illegálisan működő laboratóriumokban állítanak elő biztonsági és higiéniai előírások betartása nélkül és ennek következtében gyakran egészségre káros anyagokat tartalmaznak.

Borítókép: illusztráció

Címkék#Europol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában