Ország-világ

2021.04.15. 14:25

2022 végéig lezárul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program

A magyar kormány döntése értelmében 2022 végéig lezárul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program – jelentette be csütörtökön, az Arad megyei Pécskán Grezsa István, a programért is felelős miniszteri biztos.

Grezsa István egy a program keretében már épülő óvoda időkapszulájának az elhelyezésén vett részt a magyar-román államhatártól mintegy harminc kilométerre fekvő román többségű kisvárosban.

A miniszteri biztos a rendezvény után elmondta:

a jövő évi zárásig 176-ra emelkedik a program keretében felépített új magyar óvodák száma, és 773-ra azoké az óvodáké, amelyeket felújítottak.

A több parlamenti cikluson át folyó, összesen 61 milliárd forintos költségvetésű program keretében emellett

négyszáz játszótér és több tucat óvodai sportpálya is épült,

és nagy mennyiségű didaktikai eszköz került a Magyarország határain kívüli magyar óvodákba. Hozzátette: az óvodai infrastruktúra-fejlesztéshez jelentős humánerőforrás-fejlesztés is társult.

A csütörtöki esemény keretében a már épülő pécskai óvoda egyik szegletkövében helyeztek el az időkapszulát. A református egyház által épített intézmény mintegy 60 magyar gyermek ellátását biztosítja majd egy bölcsődei és két, hosszú programos óvodai csoportban. A beruházás 220 millió forintból valósul meg.

Grezsa István elmondta: Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter példája is azt jelzi, hogy akkor kell építkezni, amikor nehézség és kilátástalanság övezi a mindennapi életet. A Pécskán született politikus a két világháború közötti időszakban 10 éven át töltötte be a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget, és megreformálta a magyar oktatásügyet.

„Ebben a pandémiában nagyon jó üzenete van a mai eseménynek, hiszen az említett kultuszminiszter hagyatéka az a rengeteg intézmény, amely egy olyan időszakban épült a megmaradt Magyarországon, amikor az ország politikailag és gazdaságilag is keresztre volt feszítve” – fogalmazott Grezsa István.

A politikus hozzátette: az alapkőelhelyezés a vallásközi és az etnikumközi egyetértés jegyében zajlott, hiszen a 12 700 lakosú kisvárosban a magyarok csupán a lakosság 28 százalékát teszik ki, és túlnyomó többségük római katolikus vallású. Ennek ellenére a kétszeresen is kisebbségi helyzetben levő református egyház építi az óvodát.

Az időkapszula elhelyezésén a település Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott magyar polgármestere, Antal Péter arra tett ígéretet, hogy segíti az intézmény elindításához szükséges engedélyek beszerzését, és az önkormányzat vállalja az intézmény fenntartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában