Rendkívüli időjárás

2022.01.30. 17:03

Lengyelországban, Németországban, Csehországban és Skandináviában is nagy károkat okoztak a szélviharok

Több százezer háztartás maradt áram nélkül, közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott a vihar.

A viharos szél miatt több mint 680 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, egy ember életét vesztette - közölte vasárnap reggel a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

A tájékoztatás szerint a tűzoltókat hajnali 6 óráig több mint négyezer alkalommal riasztották.

 

A tengermelléki Tluczewo településen fa dőlt rá egy közúton haladó személygépkocsira, ennek négy utasa közül az egyik életét vesztette, egy másik megsérült.

 

A kormány biztonsági központja (RCB) közölte: reggelre 681 ezer 371 háztartásban nincs villany.

 

Az erős szél miatt az országos meteorológiai szolgálat vasárnapra virradóan az ország nagyobb részére másodfokú riasztást adott ki.

 

A tengermelléki térségben vasárnap a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, ott a széllökések az óránkénti 120-130 kilométeres sebességet is elérhetik. A Balti-tenger lengyelországi partjainál a Beaufort skála szerinti 11-es szélerősségre is lehet számítani.

 

Baleseteket és károkat okozott Németországban egy viharfront

 A Nadia nevű front orkánerejű széllel csapott le az ország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban, az Északi-tengeren fekvő Északi Fríz-szigetek egyikén, Hoogén.

 

A partvidéken sokhelyütt vihardagály keletkezett, a többi között a térség legnagyobb városában, Hamburgban, ahol víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt (Halpiac). A hirtelen jött áradás miatt egy vontatóhajó beszorult egy híd alá, kétfős személyzete sértetlenül átvészelte a szombaton késő este történt balesetet.

 

Hajótörés történt Alsó-Szászország tartományban is, a Keleti Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol egy teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyenge volt ahhoz, hogy megtartsa a széllel és a hullámokkal szemben. A Vienna nevű teherhajó biztosítására vészhelyzeti vontatóhajókat vezényeltek ki, a 190 méter hosszú hajótest stabilizálásán hat órán keresztül dolgoztak. Ennek a balesetnek sincs sérültje.

 

Brémában viszont egy parkban egy kidőlő fa rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

 

A vihar sok más településen is kicsavart fákat, megrongált épületeket, ledöntött állványzatokat, építési területeket lezáró kerítést. Egyedül Hamburgban a tűzoltóság 450 időjárással kapcsolatos bevetésről számolt be szombat reggel óta. Schleswig-Holsteinben 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

 

A vihar miatt a régió nagy részében korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és számos baleset is történt. Alsó-Szászországban két helyszínen, Hildesheimben és Goslarban is előfordult, hogy közvetlenül egy autó előtt zuhant az útra egy fa. A sofőrök - egy 64 éves férfi és egy 27 éves nő - nem tudtak időben fékezni, nekihajtottak a fának, de nem sérültek meg.

 

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a vihar vasárnap fokozatosan gyengül, és a front az ország középső és keleti része felé vonul. Így visszavonták a partvidéki régiókra kiadott legmagasabb, negyedik fokozatú figyelmeztetést, de második fokú riasztást adtak ki a többi között Berlinre, ahol 65-85 kilométeres sebességű széllökésekkel kell számolni.

 

Ötvenezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban

Több mint ötvenezer háztartás maradt vasárnap délben áram nélkül Csehországban, a rendkívüli erősségű szélvihar miatt, amely az éjjeli óráktól kezdve söpör végig az országon - jelentette a cseh közszolgálati rádió.

A megsérült, leszakadt vezetékek kijavítását legkésőbb hétfő reggelre ígérik az áramszolgáltatók.

 

A szélvihar a Prágától 20 kilométerre nyugatra fekvő Kladnóban egy ipari központban egy nagyobb, öt méter magas falat is ledöntött,  egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült.  

 

A dél-morvaországi Breclav közelében a sínekre dőlt fák miatt kisiklott egy személyvonat, amelyben több tucatnyi ember utazott. Sérülés nem történt, az utasokat tűzoltók szabadították ki a vonatból és szállították el a helyszínről.

 

A kidőlt fák, villanyoszlopok és a havazás következtében síkos utak számos helyen akadályozzák a közúti forgalmat és a helyi vasúti közlekedést. A szokásosnál több baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül - olvasható a rendőrség közleményében.

 

A szélvihar több helyen - például Prága egyes kerületeiben, Ústí nad Labemben - elérte az óránkénti 90 kilométeres sebességet is. A lengyel határ mentén elterülő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán (Snezka) kora reggel a meteorológusok óránkénti 185 kilométer sebességet mértek, a hegység más csúcsain 145 kilométeres óránkénti szélsebességet regisztráltak.

 

A meteorológusok előrejelzése szerint a szélvihar a vasárnapi késő esti órákban szűnik meg Csehország területén.

 

Skandináviában is emberéletet követelt és fennakadásokat okozott a vihar

Dániában is emberéletet követelt a hétvégi vihar, amely Skandinávia több területén utcák elárasztásához, közlekedési fennakadásokhoz és áramkimaradáshoz is vezetett - derül ki a helyi hatóságok vasárnapi közléseiből. 

Dánia középső részén egy 78 éves asszony halálos sérüléseket szenvedett, amikor a heves szél miatt magával rántotta egy ajtó, amelyet éppen kinyitott.

Svédország és Dánia hatóságai is riasztásokat adtak ki az orkánerejű szél és az áradások miatt. A két országot összekötő Öresund hidat több órára lezárták. Svédországban azt is kérték az autósoktól, hogy csak szükséges esetben induljanak útnak. Az ország déli és középső részében több ezren hosszabb ideig áram nélkül maradtak a vihar miatt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában