Kettős mérce

2022.01.28. 11:44

Magyarország és Lengyelország elleni tudatos politikai támadásról ír a spanyol sajtó

A politikai csoport elmarasztalólag foglalt állást például a lengyel a gyermekvédelmi törekvések miatt, ugyanakkor hallgat a női nemi szervek megcsonkításáról Franciaországban.

Nyilvánosságra hozta a spanyol sajtó az Európai Parlament egyik volt képviselőjének magánbeszélgetéseit. Ezekből kiderült, hogy a brüsszeli liberálisok tudatos támadást indítottak Magyarország és Lengyelország ellen. A szóban forgó politikus, Carolina Punset szavai annak a politikai formációnak a szennyesét teregették ki, amelyhez most a Momentum is tartozik.

Lelepleződött az európai liberális politikai elit, világossá vált, miért vizsgálja, vegzálja Brüsszel állandóan Magyarországot és Lengyelországot, s miért elnézőbb más tagállamok ügyeinél. A spanyol Periodista Digital nevű honlapon ugyanis a minap megjelent egy terjedelmes írás, amely egy volt spanyol uniós képviselő különféle magánbeszélgetéseit, közléseit foglalja össze. A szóban forgó politikus, Carolina Punset véleményét már csak azért sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mert korábban a Ciudadanos képviselőjeként a liberális ALDE pártcsaládban tevékenykedett.

Ez a politikai formáció vette fel Emmanuel Macron színre lépése után a Renew Europe nevet, s ide tartozik jelenleg a Momentum is.

Tudatos támadás

A Carolina Punset véleményét idéző, összefoglaló cikkből egyértelműen kiderül, hogy a Cseh Katalinékat is a soraiban tudó Renew Europe tudatosan támadja Magyarországot és Lengyelországot, mégpedig azért, mert ez semmilyen politikai kockázattal nem jár a formáció számára. Ezt leginkább a szólásszabadság ügyén mutatta be a cikk szerint Punset. A volt EP-képviselő szerint a szólásszabadság elleni legkomolyabb fenyegetést Európában a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni iszlamista terrortámadás jelentette.

Politikai értelemben nagyon nehéz szót emelni, hiszen Európában sok muzulmán él, és felmerül a politikai korrektség problémája

– fogalmazott egyszer a volt spanyol EP-képviselő, de arról is beszélt: „Amikor Brüsszelben élsz, egy muszlimok által birtokolt városban élsz. Rengeteg nő visel fejkendőt. Problémáid lehetnek abból Brüsszelben, ha határozottan felszólalsz ebben a témában.

Ezzel szemben ha az EP képviselői Magyarországot vagy Lengyelországot kritizálják, abból nem származhat gondjuk. Sem politikai értelemben, sem pedig úgy, hogy emiatt tüntetnének ellenük.

Félelem Brüsszelben

Punset egy alkalommal még világosabban mutatta be a helyzetet. Szerinte ahhoz, hogy azt mondhassuk, az európai parlamenti képviselők valóban a szólásszabadság mellett tették le a voksukat, arra lenne szükség, hogy elítéljék az erőszakos támadásokat, amelyeket tanárok és újságírók ellen követnek el. Ezt azonban nem teszik meg, mert félnek és visszariadnak a megfélemlítéstől, a bojkottal való fenyegetéstől.

Ehelyett a Renew Europe képviselői a legdurvább támadásokat olyan helyekre célozzák, ahol még védik a szólásszabadságot.

Kettős mérce? Íme!

Eszmecseréiben Punset beszélt a Renew Europe fájdalmasan látványos kettős mércéjéről is. A politikai csoport elmarasztalólag foglalt állást például a lengyel a gyermekvédelmi törekvések miatt, ugyanakkor hallgat a női nemi szervek megcsonkításáról Franciaországban. E veszélynek a francia lányok 12-21 százaléka van kitéve, Brüsszelben ez mégsem téma. Hasonlóképpen alakul a Renew Europe álláspontja a Magyarország gyermekvédelmi törvénye kapcsán is, miközben a formáció képviselői nem beszélnek például arról, hogy

a Franciaországban egyre több az erőszakos támadás az LMBTQ-közösség tagjai ellen.

A spanyol politikusnő szerint a Renew Europe képviselői az európai civilizációt meghatározó értékei melletti kiállást  egyszerűen nem tartják olyan ügy, amelyet szívesen végigvinnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában