Felmérés

2022.01.15. 21:21

Századvég: tovább nőtt a baloldallal szembeni bizalmatlanság

Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének utóbbi időben tett kijelentései megjelennek a kutatásokban is - mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szombaton az M1-en.

A Századvég felmérésének eredményét ismertetve Kiszelly Zoltán közölte: 

a válaszadók többsége attól tart, hogy romlana a helyzete, ha a baloldalra szavazna, mert csökkentenék például a családtámogatásokat, vagy emelkednének az energiaárak.

Az adatok azt mutatják, hogy utóbbi időszakban az emberek elkezdtek bízni a jövőben; a hiteleket pedig a jelenlegi konstrukciók mellett vették fel, bízva a családtámogatási rendszerben - jelezte a politológus.

Kiszelly Zoltán kifejtette: 

a baloldal azt ígéri, hogy igazságosabbá teszi a családtámogatásokat, de a 2010 előtti gyakorlat azt mutatja, hogy a szegényekre való hivatkozással a középosztályt sarcolják meg; így a középosztály lecsúszik, miközben a szegények helyzete nem javul érdemben.

Hozzátette: a családtámogatási rendszer átgondolt, az embereket "hidegzuhanyként" érheti, ha megint elveszik ezeket a támogatásokat.

Kiszelly Zoltán rámutatott: baloldali közgazdászok szerint a mostani intézkedések fenntarthatatlanok, de nem teszik hozzá, hogy ezek az intézkedések egy átfogó csomag részei. A kormány nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást, és a teljesítmény támogatja; ez egy átgondolt rendszer, ezért fenntarthatók ezek az intézkedések.

A jelenlegi kormánypártok támogatottsága átlagon felüli a legszegényebb társadalmi csoportokban, mert ők azt látják, hogy valódi kitörést jelent az oktatásra és a munkára épülő politika, amit a kormány folytat - mondta a politológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában