Városháza-gate

2022.01.03. 19:29

Tordai Csaba és Kiss Ambrus nem tud semmit

Újabb ülést tartott a városháza eladásával foglalkozó vizsgálóbizottság.

Meghallgatta a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott vizsgálóbizottság Tordai Csabát, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságának az elnökét, valamint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest. Emellett ismertették Karácsony Gergely, Tarlós István és Bajnai Gordon leveleit, amiket a bizottságnak címeztek. Tordai és Kiss a bizottság ülésén arról beszélt, hogy szerintük a nyilvánosságra került hangfelvételeket összevágták - írja a Magyar Nemzet. 

Karácsony Gergely levélben üzent a vizsgálóbizottság elnökének, hogy egyéb elfoglaltságai miatt nem tud részt venni az ülésen, ám a következő alkalommal már számíthatnak a jelenlétére. Emellett Tarlós István korábbi főpolgármester is levelet intézett a bizottsághoz, amiben kifejtette: amit most a Karácsony-kompánia tesz, az egy elkeseredett kísérlet arra, hogy átformálják a történteket.

– Szélhámos húzás volt, hogy egy olyan vizsgálóbizottságot állítottak fel, ahol a főpolgármester emberei vannak többségben

– tette hozzá. Mint arra Tarlós levele felhívta a figyelmet, a vizsgálóbizottság keze meg van kötve, és csak egyes ügyekben folytathatják munkájukat.

– A fő kérdés az, hogy miként működik ez az ingatlanértékesítési rendszer és egyáltalán maga a városháza

– hangsúlyozta a korábbi városvezető.

Az érintettek szerint nincs semmilyen ügy

Bajnai Gordon ugyancsak levélben nyilvánult meg a Városháza eladásának az ügyében, amit még december 30-án a Facebook-oldalán tett közzé. A korábbi miniszterelnök úgy véli, hogy egy kreált ügyről van szó, és szerinte illegális módszerekkel készülhettek a korábban nyilvánosságra került hangfelvételek.

Emellett azt is kifejtette Bajnai, hogy nincs tudomása semmilyen közvetítői rendszerről, és a Városháza eladásának az ügyében nem beszélt Barts Balázzsal, továbbá állítása szerint nem ismeri Berki Zsoltot.

Tordai Csaba a meghallgatásán elmondta, hogy nem tartozik a Főpolgármesteri Hivatal állományába, Berki Zsoltot pedig nem ismeri. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. igazgatóságának az elnöke szerint dicséret, hogy Gansperger Gyula az egyik hangfelvételen arról beszélt, hogy „Tordai nem pénzezik”. Emellett Tordai elmondta, hogy nem születtek döntések fővárosi ingatlanok eladásáról, Barts Balázs, a BFVK vezérigazgatója csak arról számolt be, hogy mely területek értékesíthetőek.

Kovács Péter, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke emlékeztetett, hogy akik eddig megjelentek a bizottság előtt, azok nem tagadták, hogy ők hallhatók a nyilvánosságra került hangfelvételeken, és senki nem állította, hogy azok össze lennének vágva.

Kiss Ambrus, a fővárosi önkormányzat általános főpolgármester-helyettese elmondta, hogy nem volt szó a Városháza értékesítéséről. Emellett közölte, hogy sem Berki Józsefet, sem pedig Berki Zsoltot nem ismeri, és tudomása szerint nem működik jutalékos ingatlanértékesítési rendszer, valamint elmondta, hogy nem találkozott ingatlanközvetítőkkel. Kiss Ambrus kitért arra is, hogy nem tudja, a személye miért merült fel a Városháza eladásának az ügyében. Továbbá a baloldali politikus úgy véli, hogy a nyilvánosságra került hangfelvételeket összevágták.

Patthelyzet

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere, a vizsgálóbizottság tagja hozzáfűzte, hogy szerinte nem működik semmiféle jutalékos rendszer és nincsenek az ügyben bizonyítékok. Hasonlóképp vélekedett Szaniszló Sándor, Budapest XVIII. kerületének a polgármestere is. Kovács Péter hangsúlyozta, hogy a baloldali tagok akadályozzák a bizottság munkáját, Láng Zsolt pedig kiemelte, hogy fontos a tevékenységük.

Végezetül Kiss Ambrus ismét azt taglalta, hogy a Városháza eladásának az ügye nem létezik, és a korábban a baloldal részéről emlegetett orosz szálat ismételte el. Válaszul Láng Zsolt aláhúzta, hogy az érintettek áldozati szerepet vettek fel azzal, hogy orosz szálat látnak az ügyben.

Láng a sajtó képviselőinek elmondta, hogy ma nem jutottak előrébb, a baloldal hozzáállásáról pedig sokat elárul, hogy Karácsony Gergely nem tudott jelen lenni az ülésen. A fővárosi Fidesz frakcióvezetője rögzítette, hogy az orosz szál emlegetése nevetséges, a baloldal pedig nem akar arról beszélni, ami valóban történt, hanem politikai támadásként fogják fel a történteket.

– 2019 óta a főváros teljes működése megkérdőjeleződött

– tette hozzá a kormánypárti politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában