A stílus maga az ember

2022.01.31. 06:06

Tudatlan falusiak, pusztuló idősek, számontartandó cigányok – íme Márki-Zay Péter legdurvább sértései

Márki-Zay Péternek az utóbbi pár hónapban sikerült szinte az ország összes társadalmi csoportját megsértenie. Célkeresztbe kerültek már a falusiak, a fideszesek, az idősek, a fogyatékosok, a cigányok és a zsidók is.

Ami mindenütt közös: a baloldal miniszterelnök-jelöltje – többnyire az érintettek vezetőinek felszólításai ellenére – egyszer sem kért bocsánatot, és körömszakadtáig ragaszkodik az egyszer már kimondott – remélhetőleg meggondolatlan – mondataihoz. A Metropol összegyűjtötte Márki-Zay Péter legemlékezetesebb sértéseit.

1. A falusi ember egyszerű és tudatlan

December elején kiderült, mennyire lenézi a baloldal miniszterelnök-jelöltje a falun élőket, akik szerinte „egyszerűek” és „tudatlanok”. A december 6-i Facebook videójában ez hangzott el. „Ha a pesti, belpesti liberálisoknak az érzékenységét venném figyelembe, akkor ezt a választást már most elbuknánk, ugyanúgy, ahogy ’18-ban is elbukták azok, akik nem tartották fontosnak, hogy fölvilágosítsák a falusi, egyszerű tudatlan embereket is arról, hogy ki hozza be a migránsokat.”

2. Hány zsidó van a Fideszben?

„A Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés” – mondta január közepén Márki-Zay egy Facebook videójában, majd az ATV-ben hozzátette: „Szokjanak hozzá, hogy ezekről őszintén fogunk beszélni.” Egy emberként ítélte el az elhangzottakat Szabó György, a Mazsök elnöke, Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára, Róna Tamás, a Zsima elnöke és Breuer Péter, a Heti TV tulajdonos-igazgatója. A vállalhatatlan megnyilvánulást többen is Gyöngyösi Márton korábbi Jobbik-elnökhelyettes zsidókat listázni kívánó parlamenti felszólalásával állították párhuzamba.

3. Számon kéne tartani, ki cigány és ki nem

Egy szeptember közepén tartott nyilvános fórumon adta elő ötletét a baloldali kormányfőjelölt, hogy hivatalosan számon kéne tartani a cigányokat. „Nem ördögtől való lenne statisztikát vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány” – mondta. A segélyek helyett pedig úgy vélte, munkát kell adni a cigány embernek, akinek szerinte „azt kell bebizonyítani, hogy ugyanolyan magyar ember”.

4. Trágyával etetett, sötétben tartott gombák a rezsicsökkentés támogatói

Egy novemberi fórumon az illegális bevándorlás ellenzőiről és a rezsicsökkentés támogatóiról mondta azt, hogy sötétben tartott, trágyával etetett gombák. „Addig, amíg az embereket sötétben tartjuk és trágyával etetjük, ahogy mondják Amerikában, hogy úgy tartanak, mint a gombát: sötétben tartanak és trágyával táplálnak. Addig, amíg a választókat úgy tartjuk, mint a gombát, addig a rezsicsökkentéssel, a migránsozással és a többivel lehet választást nyerni” – mondta.

5. Fogyatékosnak lenni ciki

Az ellenzék miniszterelnök jelöltje január 23-i élő facebookos bejelentkezésében szitokszóként használta a „fogyatékos” szót. „Annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták…” – így próbálta sértegetni Márki-Zay a jobboldali újságírókat. Az eset után öt nagy fogyatékosságügyi szervezet – az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete – közös közleményben szólította fel Márki-Zayt bocsánatkérésre, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke pedig „visszataszítónak” nevezte a megnyilvánulást.

6. „Pusztulnak az idősek”… ez a jó irány!

Újévi köszöntőjében a baloldali politikus arról értekezett, hogy a járvány miatt „pusztulnak” az idősek, akik a Fideszre szavaznának, ezért 2022-ben több fiatal fog szavazni. Végül így sommázta a szomorú statisztikát: „Az irány jó.” Néhány nap múlva az ATV Egyenes beszéd című műsorában sértődötten utasította el, hogy visszavonja a fenti kijelentést, ami után még a baloldali televízió műsorvezetője is elhatárolódott tőle.

7. Ostobák, akik egyetértenek a kormány határvédő politikájával

Márki-Zay a Jelen című hetilap YouTube-csatornáján sértegette novemberben a kormánypártok szavazóit. A migránsválság bagatellizálása közbeni igyekezetében Márki-Zay Péter nyilvánosan leostobázta mindazokat, akik egyetértenek a Fidesz magyar határokat védő politikájával. „Azt kell mondjam, hogy aki azt hiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes, az tényleg ostoba” – jelentette ki.

8. Elmeháborodottak az aggódó szülők

Márki-Zay december elején az m1 híradójában nevezte elmeháborodottnak azokat az aggódó szülőket, akik a gyerekeiket az LMBTQ-propagandától féltik. Miközben arról beszélt, hogy eltörölné a gyermekvédelmi törvényt – ami a nemváltoztatást népszerűsítő médiatartalmaktól és a szülő hozzájárulása nélküli iskolai szexuális előadásoktól óvja a gyerekeket – a következőt mondta: „Ki az az elmeháborodott, aki azt gondolja, hogy szülői engedély nélkül akar bárki Magyarországon, vagy bárhol a világon óvodás gyerekeknek nemet változtatni?”

Az olvasók is elítélték az emberek sértegetését

 

 

„Sértegetheti-e az embereket egy politikus?” – tette fel a Metropol weboldalán a kérdést, hogy az olvasók is véleményt nyilváníthassanak a témában. A válaszadók 79 százaléka vélte úgy, hogy „Nem, erre semmilyen hatalomvágy nem jogosíthatja fel!”, 17 százaléka szavazott arra, hogy „Megteheti, de akkor számoljon a következményekkel”, és 4 százalék választotta a „Bezzeg, ha őt sértik meg, azonnal perre megy” lehetőséget.

Mindkét oldalon népszerűtlenek Márki-Zay gondolatai

 

 

A magyar választók döntő többsége szerint az egészségügy nem üzlet, nem kellene statisztikát vezetni a romákról, valamint egyetértenek a rezsicsökkentés jelenlegi formájával – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A kutatás során négy, Márki-Zay Péter által megfogalmazott gondolatról kérdezték meg a válaszadókat. A vélemények a következőképpen alakultak:

„A jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani.” Nem ért egyet: 75%, egyetért: 19%.

„A mostani rezsicsökkentés helyett, ha magas a rezsi, kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.” Nem ért egyet: 79%, egyetért: 17%.

„Statisztikát kellene vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány Magyarországon.” Nem ért egyet: 87%, egyetért: 8%.

„Jobb, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.” Nem ért egyet: 81%, egyetért: 11%.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában