Soros elnökség

2022.01.02. 11:06

Varga Judit: nagy felelősség sorsdöntő időkben

Január elsejétől június 30-ig Franciaország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Szlovéniától.

„Emmanuel Macron december elején Budapesten járt, hogy a kontinens kihívásairól egyeztessen a visegrádi országokkal. A francia elnök látogatása bizonyítéka annak, hogy hazánk és a V4-ek megkerülhetetlen tényezővé váltak Európában” – írta Varga Judit Facebook-oldalán vasárnap.

Az igazságügyi miniszter emlékeztetett, hogy Clément Beaune uniós ügyekért felelős államtitkárt pedig október közepén fogadta hivatalában, hogy a soros elnökség prioritásairól egyeztessenek.

„A francia célkitűzések sikeréhez elengedhetetlen lesz a hatékony együttműködés a közép-európai régióval is, szigorúan ideológia-mentesen” – olvasható a bejegyzésben.

„Sorsdöntő időszaknak nézünk elébe, a francia uniós elnökség alatt ér véget az Európa jövőjéről szóló konferencia-sorozat is” – hangsúlyozta Varga Judit

„Fontos, hogy francia kollégáink a szlovén elnökséghez hasonlóan ne engedjenek a birodalmi törekvéseknek, a lopakodó hatáskörbővítésnek, az alattomos szerződésmódosításnak és gátat szabjanak az intézmények ideológiai zsarolásainak és a jogállamisági boszorkányüldözésnek” – írta a miniszter.

„Ahogy az alapító atyák egyike, Konrad Adenauer fogalmazott: „csakis a kereszténységből született Európai civilizáció értékeihez való visszafordulással lehet ismét elérni az európai élet egységét és békéjét.” Ennek a gondolatnak a felismerését kívánjuk egész Európának a francia elnökség idejére és utána is. Bonne chance!” – zárta sorait Varga Judit.

Borítóképünkön Varga Judit igazságügyi miniszter. Fotó: MTI/Kovács Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában