Ámokfutás

2022.01.24. 14:38

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől” - Óriási a felháborodás Márki-Zay legújabb sértegetése miatt

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezúttal a fogyatékos embereket sértette meg.

A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené 

kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Szabó László szerint „az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, az egyszerű emberi tahóság, közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító.”

Kiemelte: éppen az a célja minden normális embernek ebben az országban, hogy az, hogy valaki fogyatékosként éli az életét, ne hasson negatívan az ő helyzetére.

– Azon küzdünk, hogy a fogyatékos emberekre ne problémaként, hanem erőforrásként tekintsenek. Ők is rendelkeznek képességekkel, nem azt keressük bennük, ami nincs meg, hanem annak örülünk, ami megvan. Innen kell ránézni a dologra, a másik irányból nem lehet. Amit Márki-Zay szavai is tükröznek, az a megközelítés elfogadhatatlan – fogalmazott Szabó László.

Szerinte az európai, nyugati értékekkel, melyekre a baloldal rendszeresen hivatkozik, az ilyen kijelentések totálisan szembemennek.

– Minden idők legjobb eredményét érték el öt hónappal ezelőtt a magyar paralimpikonok, ezek után ilyet nyilatkozni felháborító – emlékeztetett Szabó László. Mint mondta, fogyatékosnak lenni nem annyit jelent, mint vesztesnek lenni.

Szerinte Márki-Zay mondata derékba töri ezt a szlogent, azt sugallja, hogy aki fogyatékossággal él, az a vesztes oldalhoz tartozik.

– Rengeteg fogyatékos ember próbál példát mutatni, hogy hogyan tudnak hozzátenni a nemzethez, ezt veszélyeztetni, odavágni a fejükhöz egy ilyet nem szabadna – zárta gondolatait a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Az érdekvédelmi szövetség szerint sértő és megalázó Márki-Zay kijelentése

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) hivatalos Facebook-oldalán reagált Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt vasárnapi sértő megjegyzésére.

A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára.

– emelte ki közösségi oldalán a Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ).

Magyarországon fogyatékossággal élő emberek tízezrei évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek

– írták.

A bejegyzés alatt a szervezet egy hozzászólásban erősítette meg, hogy egyértelműen a baloldali miniszterelnök-jelölt vasárnapi sértő megjegyzésére reagáltak.

Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták – és a fogyatékos az nem jó szó, mert a fogyatékosokat szeretjük –, nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvaj társaságot

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában