Járvány

2022.02.10. 14:35

Csökkenhet az antigén gyorstesztek ára

Várhatóan nő az árverseny, ezáltal csökkenhet az antigén gyorstesztek ára, miután szerdától kiskereskedelmi üzletek is árulhatnak ilyen terméket – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) csütörtökön az MTI-vel.

Szerdától minden gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben, például kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon is árulhatnak a Covid-19 kimutatására készült antigén gyorstesztet – idézték fel. Korábban csak gyógyszertárban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletben lehetett ilyet vásárolni.

Kiemelték: csak a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazhatnak gyorstesztet. Ezt az engedélyt az OGYÉI-től kérhetik a kiskereskedelmi egységek. Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzletnek van gyógyszerforgalmazási engedélye – tették hozzá.

A rendelkezés következtében javul a lakosság hozzáférése az önellenőrzési célt szolgáló gyorstesztekhez, nőhet az árverseny, és csökkenhet a gyorstesztek ára – emelték ki.

Hozzáfűzték: a PCR-teszt továbbra is hatósági áras, maximális ára 19 500 forint.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki úgy dönt, hogy önkéntesen vásárol magának belőle.

Az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos. A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti – hívták fel a figyelmet. Azt javasolták, hogy ha valakinek a saját magán végzett gyorstesztje pozitív, keresse fel a háziorvosát.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában