EUFOR-misszió

2022.02.11. 14:47

Február végétől szolgál Boszniában a magyar békefenntartók 26. váltása

Február végétől áll szolgálatba Szarajevóban a Magyar Honvédség EUFOR- (a bosznia-hercegovinai, EU-vezetésű békefenntartó erők) kontingensének 26. váltása - hangzott el a székesfehérvári Alba Regia laktanyában rendezett pénteki kibocsátó ünnepségen.

Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöki műveleti helyettese arról beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina a bonyolult etnikai és vallási helyzete, illetve speciális államszerkezete miatt a mai napig nem tekinthető stabil államnak, az EUFOR-misszió azonban erősíti a térség biztonságát.

Hivatásuk koronája a részvétel egy-egy missziós feladatban 

- mondta, hozzátéve: a magyar katonák készek és képesek minden időben eredményesen hozzájárulni missziós vállalásaik végrehajtásához, európai védelmi képességeik erősítéséhez.

Garas László elmondta, hogy az új váltás Csaba Tibor alezredes, kontingensparancsnok vezetésével hamarosan indul Szarajevóba.

Hozzátette: 

az EUFOR 26. váltásának gerincét a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alkotja, rajtuk kívül számos más katonai szervezettől érkeztek katonák a kontingens erőihez.

A Magyar Honvédség parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy által kiadott parancs szerint az állomány október 4-én kezdte meg felkészülését. A 147 fős kontingens február 28-án, illetve március 10-én utazik ki, és február 28-től 2023. február 27-ig műveleti területen teljesít szolgálatot.

A hazautazást követően 117-en hazai készenléti szolgálatot látnak el, harmincan azonban továbbra is műveleti területen teljesítenek majd szolgálatot.

Borítókép: katonák a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 26. váltásának kibocsátó ünnepségén a székesfehérvári Alba Regia laktanya alakulóterén 2022. február 11-én (Vasvári Tamás/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában