A romló eredményekért Márki-Zay lehet a felelős

2022.02.21. 06:09

Nézőpont Intézet: elbizonytalanodtak a baloldali szavazók

Ha „most vasárnap” lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna, ami 50 százalékot jelent, míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 év fölötti magyar lakosság reprezentatív közvélemény-kutatásából. A két „küszöbostromló” kis párt, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya párt továbbra is három-három százalékon áll.

Hat héttel a választás előtt állóháborúnak tűnik a magyarországi kampányidőszak. A Nézőpont Intézet választási listás eredménybecslése első látásra kísértetiesen egyezik az év eleji adataival – derül ki a kutatásból. A felszín alatt azonban mégis látható egy fontos változás – írja a Magyar Nemzet

Míg januárban a becsült baloldali tábornak kevesebb, mint a negyede, azaz 24 százalék volt bizonytalan, február közepére az arányuk negyven százalékra nőtt. 

Mindez azt jelenti, hogy tíz, elvileg a baloldali listára szavazó polgár közül négy nem biztos a döntésében. Az intézet szerint a romló eredmények oka alighanem a miniszterelnök-jelölt vitatott fellépésében keresendő, a nyílt kiállás helyett a baloldali szavazók növekvő aránya választja a rejtőzködő támogatást.

Ha „most vasárnap” lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna, ami 50 százalékot jelent, míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna. A 2018-asnál jobb kormánypárti eredményre lát esélyt a Nézőpont Intézet „legvalószínűbb listás eredményre” vonatkozó becslése. 

Ugyanakkor a Fidesz-szavazók tíz százalékának részvétele nem vehető biztosra, a kormánypárt a várt jó eredményét csak abban az esetben tudja elérni, ha a mozgósítása jól sikerül, a megfelelő időpontban és hatékonysággal szólítja meg majd a peremszavazóit.

Ugyan a Nézőpont becslése szerint a két kis párt jelenleg nem éri el az ötszázalékos küszöböt, de mindkettőjüknek vannak még tartalékai. A kutatás alapján elmondható, hogy jelenleg a Mi Hazánk a bejutásra esélyesebb, potenciális támogatottsága eléri a hat százalékot. A biztosan meglévő három százalék fölötti szavazói elsősorban a baloldali bizonytalanok táborából érkezhetnek, miután kétségeik támadtak eddigi pártjukkal kapcsolatban. A Nézőpont rámutat: a Mi Hazánk jelenlegi már meglévő, háromszázalékos táborának egyik fele 2018-ban még Fidesz-szavazó volt, a másik fele pedig Jobbik-szavazó.

A Kétfarkú Kutya párt potenciális támogatottsága négy százalék, támogatói pedig kizárólag kormánykritikusok, a viccpárt ezért komoly fenyegetés a baloldali közös listára. Kérdés, hogy a küszöb alatti érték elbizonytalanítja vagy fellelkesíti a meglévő vagy a további szavazótáborukat.

Borítókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában