Házasság hete

2022.02.14. 11:35

Szent István Intézet: a magyarok felének fontos az egyházi esküvő

A magyar felnőttek kétharmada él házasságban és majdnem fele - felekezeti hovatartozástól függetlenül - az egyházi házasságnak is híve - derült ki a Szent István Intézet által megrendelt kutatásból, amelyet a Nézőpont Intézet készített a házasság hete alkalmából.

A kutatási eredmények szerint 

minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy házasságban él vagy élt: míg a harminc év alatti felnőttek ötöde (19 százalék) nyilatkozott így, az ötven év felettieknek már a 90 százaléka.

   

A megkérdezettek majdnem fele, 47 százaléka mondta, hogy az egyházi esküvőt fontosnak tartja. A most vagy korábban házasságban élők (51 százalék) elkötelezettebbek az egyházi esküvő iránt azoknál, akik nem élnek házasságban (39 százalék).

   

Még markánsabb különbség található a korcsoportok között: míg a 60 év alattiaknak 40-45 százaléka pártolja a templomi esketést, a 60 év felettieknek 59 százaléka tartja fontosnak.

   

Az egyházi házasságot fontosnak nevezőknél a támogatás okait is kutatták: a legtöbben (82 százalék) azért tartják fontosnak az egyházi esküvőt, mert "Isten áldását adja a házasságra", 72 és 61 százalék esetében pedig a családi szokásra vagy a templomi környezet ünnepi jellegére vezethető vissza a templomi szertartás pártolása.

   

Végül azt is megkérdezték, hogy az egyházi esküvő támogatói a szertartástól remélnek-e tartósabb párkapcsolatot, erre a válaszadók 57 százaléka mondott igent.

   

A kutatás február 7. és 9. között készült, ezer ember telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A minta nagysága és 95 százalékos megbízhatóság esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék - közölte a Szent István Intézet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában