Járvány

2022.02.21. 19:15

Tavasztól megkezdődik a negyedik oltási dózisok beadása az Egyesült Királyságban

Tavasztól elkezdik a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadását az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak az Egyesült Királyságban – jelentette be hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

Javid a szaktárca által ismertetett nyilatkozatában közölte: a negyedik oltási dózis alkalmazását a brit kormány mellett működő független oltásügyi vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta, és ő elfogadta az ajánlást.

A miniszter tájékoztatása szerint a JCVI hétfői állásfoglalásának megfelelően a negyedik vakcinaadagokat a 75 év feletti korosztálynak, az idősotthonok lakóinak és az egészségi okokból kockázati csoportokba tartozó 12 évnél idősebbeknek ajánlják fel.

Javid közölte azt is, hogy a JCVI ajánlását az Egyesült Királyság mind a négy országa – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – elfogadta.

A miniszter hangsúlyozta: a negyedik dózist a célcsoportokon belül azok kaphatják, akiknek a harmadik, emlékeztető oltási adagot legalább hat hónappal korábban beadták.

Sajid Javid szerint tudható, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel szembeni immunitás idővel gyengülni kezd, és a kormány ebből a meggondolásból döntött úgy, hogy tavasszal elkezdik a negyedik, újabb emlékeztető dózisok beadását a veszélyeztetettebb lakossági csoportoknak.

Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid-19-albizottságának elnöke az ajánlás közzétételéhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: a harmadik, emlékeztető oltási dózisok tömeges alkalmazását célzó, tavaly kezdődött kampány kiemelkedő védelmet biztosít a lakosságnak a Covid-19 betegség súlyos változatainak kialakulásával szemben, és e magas szintű védelem fenntartása a cél a negyedik dózisok beadásának tavaszi kampányában.

Wei Shen Lim egyenes utalást tett arra, hogy ősszel, a téli időszak előtt döntés várható egy esetleges újabb oltási kampányról.

A brit egészségügyi minisztérium hétfőn ismertetett legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás első, második és harmadik adagjából eddig összesen 139,5 milliót adtak be országszerte, és az Egyesült Királyság teljes felnőtt népességének 66,1 százaléka, vagyis több mint a kétharmada mindhárom vakcinadózist megkapta.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában