Hinta-palinta

2022.03.21. 05:39

A jobbikos politikusnak pár éve még fontos volt, hogy ne sodródjunk bele az orosz–ukrán konfliktusba

A baloldal háborús kampányába beállt Gyöngyösi Márton korábban még hazánk NATO-ból való kilépését is megfontolásra ajánlotta.

A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton is beszállt a baloldal háborús uszításába. A Gyurcsány-koalícióban felolvadt párt alelnöke a minapi Facebook-bejegyzésében egyebek mellett azzal riogatott, hogy Ukrajna bekebelezése után hazánk lesz Oroszország ütközőzónája, valamint szemfényvesztésnek nevezte az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett stratégiai nyugalmat, amely egyébként hazánk biztonságát szolgálja. Sőt, úgy fogalmazott, hogy a kormányfő egyenlőségjelet tett az agresszor és az áldozat közé, ami azért is nehezen értelmezhető, mert a kormány határozottan elítélte az orosz agressziót.

Figyelemre méltó: Gyöngyösi néhány éve még egész más nézeteket vallott az orosz–ukrán konfliktus kapcsán.

A 444.hu-nak adott 2015-ös interjúban még azt is megfontolandónak nevezte, hogy lépjünk ki a NATO-ból. – Amikor már hadgyakorlatok folynak a szomszédságunkban, […] nekünk itt egyetlen érdekünk lehet, hogy ne sodródjunk háborúba. Ezért kell elgondolkodnunk azon, hogy NATO-tagnak lenni jelen pillanatban előny-e a számunkra vagy púp a hátunkon – fogalmazott akkor Gyöngyösi, aki a 2014-es orosz–ukrán konfliktus kitörése után azzal keltett feltűnést, hogy választási megfigyelőként járt az orosz szeparatisták által Ukrajnától elszakított Donyecki Népköztársaságban.

A jobbikos képviselő Magyarország semlegességét is kívánatosnak nevezte az interjúban:

Van itt még egy-két semlegességével példát felmutató ország a civilizációs pufferzónában: Finnország, Svájc és Ausztria. Nem igaz, hogy ezek az államok más helyzetben lennének, mint mi. Finnországnak több ezer kilométeres közös határa van Oroszországgal, mégis semleges és független.

Ugyancsak erős kontrasztot képez a baloldal egyoldalúan orosz- és Putyin-ellenes kijelentéseivel, hogy a jobbikos képviselő arra hívta fel a figyelmet: az ukrán események megítélését (akkor az ország keleti részében, a Donyec-medencében zajlottak harcok – a szerk.) megnehezíti az elfogult „nyugati propaganda”. – Ennek tükrében nem hiteles az ukrán eseményekről olyan képet festeni, miszerint a szegény ukrán nép minél távolabb akarja tudni magát az orosz medvétől, és Amerika karjaiba menekül – tette hozzá.

Ironikus, hogy míg Gyöngyösi szövetségesei oroszbarátsággal és eltúlzott keleti orientációval támadják Orbán Viktort, addig a Jobbik-alelnök az említett interjúban úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök még a keleti nyitásnak elnevezett kezdeményezést sem tudja megvalósítani, ami egyfajta hitelességi problémát jelent számára.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy Gyöngyösi Márton továbbra is ugyanazt gondolja-e az említett témáról, mint a hivatkozott interjúban, ám telefonon nem sikerült elérnünk, az e-mailben feltett kérdéseinkre pedig nem válaszolt.

Mint arról beszámoltunk, a baloldal az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta folyamatosan háborús kampányt folytat. Sőt, Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere már több nappal az összecsapások előtt bizonyosan bekövetkező dologként beszélt a fegyveres konfliktusról, ezzel is hergelve a közvéleményt. Azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére. Hazánk háborús szerepvállalásának a leghangosabb szószólója pedig Márki-Zay Péter. A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje még az álhírterjesztéstől sem riadt vissza. Mikor a kormány világossá tette, hogy az ország területén semmiképpen nem mehetnek át fegyverszállítmányok a szomszédos konfliktuszónába, akkor Márki-Zay annak állításával igyekezett zavart kelteni, hogy hazánk magyar katonai géppel küldött hadifelszerelést Ukrajnába.

A Momentum volt elnöke, Fekete-Győr András például úgy vélte, hogy a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldenünk Ukrajnába.

A DK EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott a magyar katonai segítség elmaradása miatt: „Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.” Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot. Érdemes felidézni, hogy Márki-Zay utóbbiak ellen is uszított.

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában