Ukrán válság

2022.03.17. 15:36

Háború Ukrajnában: videokonferencián folytatódnak a béketárgyalások, tovább ostromolják Mariupolt (videó)

22. napja tartanak az orosz-ukrán harcok a szomszédban.

Az orosz-ukrán háború legfontosabb csütörtöki fejleményei

  • Joe Biden háborús bűnösnek nevezte az orosz elnököt; Vlagyimir Putyint szerint ez megbocsáthatatlan
  • Az amerikai elnök újabb segélyt ígért Ukrajnának, miután Volodimir Zelenszkij a Kongresszustól kért segítséget
  • Az ukránok saját közleményeik szerint megállították az orosz hadsereg előrenyomulását Kijevnél, ám Mariupol napokon belül eleshet
  • A következő orosz támadás a tenger felől jöhet
  • Ársokkot okozhatnak az oroszok az olajpiacon – figyelmeztet az IEA
  • Moszkva szerint esélyes a megállapodásra, a békeszerződés tervezete is kész, de az ukránoknak nem tetszik

Szlovákia és az Egyesült Államok kész tovább segíteni Ukrajnát

Szlovákia és az Egyesült Államok kész tovább segíteni Ukrajnát - jelentette ki csütörtökön Jaroslav Nad szlovák és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Pozsonyban.

A két tárcavezető megerősítette, hogy tárgyalások folynak szlovák Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek átadásáról Ukrajnának, ugyanakkor Nad hangsúlyozta, hogy erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha Szlovákia megfelelő pótlást kap saját légterének védelmére.

"Szövetségesekként készek vagyunk közösen segíteni Ukrajnának" - húzta alá Austin, hozzátéve, hogy a kijevi kormányerőknek eddig sikerült elejét venniük, hogy az oroszok uralják a légteret Ukrajna felett. Mint mondta, közös céljuk, hogy olyan eszközökkel támogassák az ukrán hadsereget, amelyek hatékonyak.

Az amerikai védelmi miniszter egyben üdvözölte Szlovákia ukrajnai menekültek érdekében végzett humanitárius erőfeszítéseit. Austin ismételten elvetette a repüléstilalmi övezet létrehozását, ugyanakkor elítélte a civilek elleni orosz légicsapásokat.

Videók a lángokban álló hatalmas harkovi piacról

A térségben több légicsapás is történt, a harkovi Barabashova piacon hatalmas pusztítást okoztak az orosz támadások. Ez a világon a 14. legnagyobb piac, egyben Ukrajna legnagyobb piaca.

Meghalt egy amerikai állampolgár Csernyihivben

A Csernyihivet ért orosz támadások halálos áldozatai között van egy amerikai állampolgár is. A személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg ő a háború második amerikai áldozata, miután a múlt héten Kijevben meghalt Brent Renaud amerikai újságíró.

Románia és Észtország a NATO keleti szárnyának megerősítését sürgeti

Románia és Észtország elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, a NATO keleti szárnyának sürgős, kiegyensúlyozott megerősítését szorgalmazza és uniós támogatást sürget Moldova számára az ukrán menekülthullám kezelésére - hangoztatta egybehangzóan Alar Karis észt és Klaus Iohannis román elnök csütörtökön Bukarestben.

A megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Iohannis úgy értékelte: az ukrajnai háború és az orosz csapatok jelenléte Fehéroroszországban hosszú távú következményekkel jár az egész euro-atlanti térség biztonságát illetően, ezért ez azonnali, hatékony válaszlépést tesz szükségessé a NATO részéről. Bejelentette: Románia kész jövőre hozzájárulni a balti térség légterében a NATO erők közös járőrszolgálatához, szolidaritást vállalva a térség NATO-tagállamaival, köztük Észtországgal. Románia ugyanakkor a Fekete-tenger térségében is további NATO-erők telepítését sürgeti.

A román elnök szerint a NATO álláspontja egyértelmű: nem szándékszik katonai konfliktusba kerülni Oroszországgal és mindent megtesz azért, hogy "a háború ne terjedjen túl jelenlegi határain". A NATO ezért Ukrajna támogatására és Oroszország elleni gazdasági szankciókra szorítkozik. Ukrajna égboltjának lezárását csakis katonai eszközökkel lehetne megvalósítani, márpedig a NATO nem akar ürügyet szolgáltatni a konfliktus kiterjesztéséhez - magyarázta a román államfő.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette kapcsolatait Fehéroroszországgal

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette minden kapcsolatát a fehérorosz hatóságokkal arra hivatkozva, hogy az ország aktívan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni agressziójában.

A 46 tagot számláló, strasbourgi székhelyű szervezet Miniszteri Bizottsága határozata szerint Fehéroroszországnak nem lesz joga arra, hogy részt vegyen az Európa Tanács ülésein, a szakbizottságok munkájában és minden más tevékenységében.
A felfüggesztés ugyanakkor nem sérti Fehéroroszországot mint a nemzetközi egyezmények szerződő felét megillető jogokat.

A Miniszteri Bizottság továbbá úgy döntött, hogy beszünteti a Fehéroroszországgal folytatott technikai együttműködést is, azonban fenntartja és erősíti kapcsolatait a fehérorosz civil társadalommal és az emigrációban élő ellenzékkel.

Katasztrofálisak az ukrán menekültek fogadásának körülményei Belgiumban

Bernard De Vos, a belgiumi francia nyelvű közösség gyermekjogi ombudsmanjaa a Vallónia-Brüsszeli Föderáció parlamentjében tartott beszédében azt mondta:

A menekültek kénytelenek a hidegben, mosdókat nélkülözve várakozni az elszállásolásra, ennél rosszabb körülményeket az ukrán határon sem tapasztaltam a múlt héten.

De Vos szerint a migrációs hullám kaotikus kezelése miatt a menekülteket kizsákmányolás veszélyezteti Belgiumban. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Belgiumba kerülő gyermekek iskoláztatásának megoldatlansága miatt is. Mint mondta, az oktatási szektor már így is túlterhelt, 20 fős osztályok vannak, miközben 8-10 fős osztályokban kellene a gyerekekkel foglalkozni.

„A lelki trauma csökkentése végett a menekült gyermekeknek a lehető leggyorsabban vissza kell kerülniük a társadalmi életbe, vagyis esetükben az oktatásba” - mondta.

Belgiumban eddig mintegy 11 ezer ukrán menekültet regisztráltak a hatóságok.

Ukrán ügyészség: sokan meghaltak a Harkiv megyei Merefa elleni tüzérségi támadásban

Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg a Harkiv megyében lévő Merefa város elleni orosz tüzérségi támadásban 

- közölte csütörtökön a kelet-ukrajnai megye ügyészsége.

A korábban megjelent hírek szerint csütörtökre virradóan az orosz erők tüzérségi támadást indítottak a település ellen, és szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A Harkiv megyei ügyészség közölte, hogy 

a 25 sérültből tíz állapota súlyos. Még tart a romok eltakarítása. Az ukrán ügyészek büntetőeljárást indítottak a háborús normák és szabályok megsértése miatt, valamint szándékos emberölés gyanújával.

Közben az ukrán belügyminisztérium Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnökre hivatkozva azt közölte, hogy két rendőr meghalt, egy pedig megsebesült, miközben civileket evakuáltak a fővárostól északnyugatra fekvő településekről. A közlemény szerint orosz harckocsik nyitottak tüzet a menekülők konvojára a bucsai járásban, Irpinynél pedig Grad típusú sorozatvetőből indított rakéta talált el egy rendőrautót.

Mariupol nagy része megsemmisült a helyi hatóságok szerint

A helyi hatóságok szerint a város épületeinek 90%-át lerombolták az orosz erők.

Lesia Vasylenko ukrán képviselő azt írta a Twitteren, hogy a várost az égből pusztítják, majd megismételte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését a nyugati nemzetekhez, hogy vezessenek be repülési tilalmat az ország felett.

Felfüggeszti az Európai Űrügynökség az Oroszországgal közösen kidolgozott Mars-programot

Az Európai Űrügynökség a honlapján azt írta, felfüggesztik a Mars-programot, melyen a Roszkoszmosz orosz űrügynökséggel közösen dolgoztak. Mint írták, lehetetlen lenne folytatni az együttműködést a küldetésen, melynek célja további kutatások elvégzése a Mars felszínén.

Mélyen sajnáljuk az Ukrajna elleni agresszió emberáldozatait és tragikus következményeit

– írták.

A brit gyártású Rosalind Franklin Mars-járót szeptemberben indították volna útjára egy orosz rakétával, 8 hónappal később landolt volna a Mars felszínén orosz eszközök segítségével.

Sisakot és mellényt kapnak az Ukrajnában dolgozó újságírók az UNESCO-tól

Védőfelszerelést kapnak az Ukrajnában dolgozó újságírók az UNESCO-tól, valamint kiképzésben részesítik őket, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között folytathassák a munkájukat az országban, ezzel támogatva az információ szabad áramlását – írja a BBC.

Az UNESCO közlése szerint

125 GOLYÓÁLLÓ MELLÉNYBŐL ÉS SISAKBÓL ÁLLÓ SZÁLLÍTMÁNYT KÜLDENEK.

A szervezet főigazgatója azt mondta: „Az újságírók nap mint nap az életüket kockáztatják Ukrajnában, hogy életmentő információkat juttassanak el a helyi lakosságnak, és tájékoztassák a világot a háborúról".

Ukrán hírszerzés: több mint 30 sérült szíriai zsoldos tért haza

Nemrég több mint harminc, sérült szíriai zsoldos érkezett Oroszországból a szíriai orosz Hmejmim légitámaszpontra, olyanok, akik az ukrajnai harcokban sebesültek meg - állította a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága csütörtökön a Telegram üzenetküldő portálon közzétett jelentésében.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a sérültek látványa elkedvetlenítette Szíriában az ukrajnai háborúban orosz oldalon részt venni készülő szíriai zsoldosokat, többen visszavonták jelentkezésüket, de feljegyeztek olyan eseteket is, amelyekben a korábbi jelentkezők állítólag megcsonkították magukat, hogy mégse kelljen harcba menniük. 

A jelentésben - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál és az UNIAN ukrán hírügynökség is idézett - azt írták: a zsoldosok egy része úgy tekint az ukrajnai "kalandra", amelyhez előbb Oroszországba, illetve Fehéroroszországba kell utazniuk, mint dezertálási lehetőségre, mert Ukrajnába jutva azután illegális bevándorlóként az Európai Unióba akar eljutni.

Az ukrán hírszerzés semmivel nem támasztotta alá ezt az állítólagos értesülését.

A beszámoló szerint a szíriai Hmejmim támaszpont parancsnoksága azt az utasítást kapta, hogy megközelítőleg napi 300 zsoldost verbuváljon. Például március 15-én 150-et küldtek Oroszországba, hogy részt vegyenek az ukrajnai háborúban - állítja az ukrán hírszerzés.

"A zsoldosoknak azt mondják, hogy pusztán a rendfenntartásban kell részt venniük az Oroszország által megszállt ukrán területeken. Körükben azonban elterjedt a híre annak, hogy ezzel ellentétben harci cselekményekben vetik be őket, ami úgyszintén jelentősen csökkentette a szíriaiak elszántságát" - írta a hírszerzés.

Kijev értesülése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök állítólag negyvenezer fegyverest ígért Oroszországnak. Ezenfelül a hírszerzés olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a közeljövőben fegyvereket, katonai felszereléseket és egyéb erőforrásokat is terveznek szállítani Szíriából Oroszországba és Fehéroroszországba az Ukrajna elleni támadásokban részt vevő orosz erők számára.

Videón egy ukrán erők által szétlőtt orosz tank

A T-72B tankot egy páncéltörő rakétával találták el - olvasható a bejegyzésben.

Videókonferencia formájában folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

A háborúnak nem célja az ukrán államiság megsemmisítése - mondta az orosz külügyi szóvivő. Marija Zaharova arra figyelmeztetett, hogy

az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások nem hozzák el a békét, hanem destabilizáló tényezővé válnak és veszélyes következményekkel járhatnak.

Megerősítette, hogy videókonferencia-formátumban folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások. Mint mondta, ezek katonai, politikai és humanitárius síkon folynak.

Kifejezte reményét, hogy Kijev felismeri: elkerülhetetlen feladat békésen megoldani Ukrajna demilitarizálását és "nácitlanítását", valamint az ország semleges státusának biztosítását.

– Minél előbb megértik ezt a kijevi rezsim képviselői, annál hamarabb véget ér a különleges hadművelet – fogalmazott a külügyi szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában